Nakon čašice viskija trgne se šoter vode od kiselih krastavaca, a taj specijalitet se nazva “pickleback”. U brojnim američkim barovima upravo je to specijalitet kuće.
Taj “izum” nije rezervisan samo za SAD. Rusi vodu od kiselih krastavaca piju sa votkom, a u Meksiku se kombinuje sa tekilom. Razlog tome je ublažavanje alkohola, a neki tvrde da ublažava mamurluk.
Pisac iz Njujorka i vlasnik bara Tobi svoje iskustvo sa šoterima koji su zapalili SAD opisao kao izvrsno. Uz svaki viski koji je naručio uzeo je i “kiseli krastavac”, a osim što ujutro još uvek nije bio pijan, sutradan se mnogo bolje osećao.
“Popio sam ih desetak, a ujutro sam bio potpuno izlečen od prehlade i nimalo mamuran.” “Pickleback” se pije i s bourbonom, a prema Tobijevim rečima kombinacija arome dima i kiselkastih nota savršeno se nadopunjava.
Voda od kiselih krastavaca ima i dodatne blagodati – smanjuje kontrakcije mišića, pospešuje količine elektrolita u organizmu, hidrira, a ubija i štetne bakterije u želucu.