29. Septembra 2019.

Napeto u Južnom kineskom moru: Ratni brodovi okružili američki nosač aviona

Big Portal

Samo nekoliko dana pre proslave 70. godišnjice narodne Republike Kine, američki nosač aviona “Ronald Regan” koji je bio stacioniran u Japanu, uplovio je u sporno Južno kionesko more.

Satelitski snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da ga je okružilo nekoliko neidentifikovanih ratnih brodova, prenosi Japan tajms, navodeći da je vertovatno reč o kineskim plovilima.

List prenosi da portparol američke Sedme flote Rijan Momsen nije želela da potvrdi lokaciju “Ronalda Regana”, ali da je rekla da nosač aviona sprovodi “rutinske operacije”.

Kinesko ministarstvo odbrane ocenilo je da su SAD poslale nosač aviona u Južno kinesko more kako bi “demonstrirale silu i pojačale militarizaciju u regionu”.

Ministarstvo je pozvalo SAD da poštuju zabrinutost zemalja u regionu za bezbednost i da daju pozitivan doprinos miru i stabilnosti.

Peking već decenijama vodi sporove sa više zemalja azijsko-pacifičkog regiona oko teritorijalne pripadnosti brojnih ostrva u Južnom kineskom moru, u kojem su otkrivene značajne rezerve ugljovodonika.

Sjedinjene Američke Države nisu strana u sporu, ali ne priznaju pretenzije Kine i insistiraju na svojoj “slobodnoj plovidbi” u regionu, navodi Japan tajms.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare