Napeto: Njemačka obustavlja vojne obuke u Iraku, Holandija isto, kuvajtska vojska u pripravnosti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Napeto: Njemačka obustavlja vojne obuke u Iraku, Holandija isto, kuvajtska vojska u pripravnosti

Nemačka obustavlja vojne obuke u Iraku zbog povećanih tenzija u regionu, izjavio je portparol nemačkog Ministarstva odbrane.

Portparol je objasnio da Nemačka ima određene naznake da postoji rizik od napada koji bi imao podršku Irana, ali i da to ne znači da se program vojnog treninga neće nastaviti u budućnosti, preneo je Rojters.

Nemački magazin Fokus onlajn je saopštio kako je odluka donesena u koordinaciji sa državama saveznicama u borbi protiv Islamske države.

Holandija se pridružuje Nemačkoj i obustavlja misiju u Iraku zbog bezbednosne pretnje, navode mediji.

Osoblje holandske vojske je u saradnji sa drugim stranim trupama pomagalo u obuci iračkih snaga u Erbilu na severu Iraka, preneo je Rojters.

U izveštaju nema više detalja o ovakvoj odluci Holandije.

Ranije je administracija u Vašingtonu izdala hitnu naredbu koja se odnosi na američko osoblje u Iraku da se odmah povuku.

Takođe, Stejt departent je saopštio i da ova, poslednja, odluka ima veze sa porastom tenzija u Iranu.

Kako prenosi Raša tudej, američka ambasada u Bagdadu je saopštila da ima naređenje da se sve osoblje koje nije “za hitne slučajeve” odmah vrati u SAD.

Taj potez stiže usled povećanja napetosti u odnosima između SAD i Iraka, ali i zbog zveckanja oružjem između SAD i Irana.

Gotovo istovremeno, Kuvajt je doneo odluku da podigne pripravnost vojske na najviši nivo zbog napetosti u regionu, dok iz Kremlja kažu da sa zabrinutošću prate razvoj situacije oko Irana i SAD.

B92

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar