Napeta ali mirna noć na Kosmetu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Napeta ali mirna noć na Kosmetu

Na Kosovu i Metohiji noć je protekla napeto, ali mirno, nakon raspoređivanja specijalnih jedinica Rosu širom sjevera pokrajine.

Nakon Јarinja, transparenti sa natpisom “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština” osvanuli su sinoć i u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Plakati su postavljeni na ulazu u grad, kao i u samom gradu, javlja “Kosovo onlajn”.

Prethodno su građani koji protestuju na Јarinju u znak protesta zbog jednostrano donesene odluke vlasti samoproglašene republike o zabrani kretanja vozila sa srpskim tablicama po Kosovu i Metohiji razvili transparent na kojem piše “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština”.

Na administrativnim prelazima Јarinje, Brnjak i Merdare pripadnici kosovske policije oduzimaju tablice sa oznakama sa sjevera Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzmu probne tablice i da plate taksu.

Sinoć je na Јarinju iz pravca centralne Srbije bilo samo nekoliko automobila, dok je prelaz, kao i na Brnjaku, moguće preći samo pješice.

Kosovska policija upotrijebila je suzavac kod punkta Brnjak, ali se okupljeni Srbi nisu udaljili sa mjesta na kojem protestuju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu i poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasjedaju na provokacije.

On je najavio da će se na današnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost razgovarati i o mjerama srpske strane.

O krizi je Vučić razgovarao i sa visokim predstavnikom Evropske unije Žosepom Boreljom i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.

Danas objavljeno

Upozorenje za Avganistan: Milioni bi mogli umreti od gladi, deca najugroženija

M.

Potop na Siciliji: Zatvoreni putevi i škole

M.

U Srpskoj preminulo sedam osoba, još 104 novozaraženih

M.

Ostavite komentar