9. Maja 2022.

Napadnut ruski ambasador na Paradi pobjede

Big Portal

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev napadnut je i poliven crvenom bojom dok je pokušavao da položi venac na groblje sovjetskih vojnika u Varšavi.

Ambasador nije mogao da položi venac na groblje, pošto je posle napada napustio mesto u pratnji lokalne policije. Andrejev je stigao na memorijalno groblje sovjetskih vojnika u poljskoj prestonici, zajedno sa diplomatama i suprugom.

Međutim, ljudi koji su se unapred okupili na groblju blokirali su mu put, uzvikujući uvredljive parole.

Na skulpturama koje prikazuju crvenoarmejce vandali su belom bojom ispisali “idite kući”.

Počeli su da gađaju crvenom bojom ambasadora i ljude u njegovoj pratnji. Ranije je ruska ambasada u Varšavi obavestila poljsko Ministarstvo spoljnih poslova o planovima za održavanje proslave 9. maja u prestonici i pozvala vlasti da obezbede ovaj događaj.

Gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski je tom prilikom rekao da “proslavu agresora” treba u potpunosti zabraniti.

Zauzvrat, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Marčin Pržidač je na društvenim mrežama rekao da Poljska “nije planirala da pruži podršku ruskoj ambasadi i da neće pružiti takvu podršku”, uz napomenu da gradonačelnik Varšave ima poslednju reč u vezi sa održavanjem Dana pobede.

Nekoliko dana ranije Gradska uprava Varšave i Ministarstvo inostranih poslova Poljske protive se održavanju akcije „Besmrtni puk“ povodom Dana pobede 9. maja.

Ambasada Rusije u Poljskoj namerava da na Dan pobede u Velikom otadžbinskom ratu, kao i svake godine, održi akciju „Besmrtni puk“ i da položi vence na memorijalnom groblju sovjetskim vojnicima u Varšavi, prenosi Sputnjik.

„Ambasada Rusije želi da obeleži 9. maj u Varšavi i obratila se Ministarstvu inostranih poslova Poljske za podršku. Ja sam kategorički protiv toga. Nijedna poljska državna ustanova ne treba da pruža ruku toj inicijativi. I ne samo to. Treba je zabraniti. Nisam saglasan s praznikom agresora u Varšavi“, napisao je na Tviteru gradonačelnik poljske prestonice Rafal Tšaskovski.

Zamenik šefa poljske diplomatije Marčin Pšidač napisao je na Tviteru da Ministarstvo spoljnih poslova Poljske „nije planiralo da pruži podršku Ambasadi Rusije i da je neće pružiti“.

„Ambasadi smo preneli naš negativan stav“, naveo je Pšidač, ali je dodao da Ministarstvo nema nadležnost da zabrani manifestacije na teritoriji Varšave.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare