Napadač na sinagogu u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Napadač na sinagogu u Njemačkoj osuđen na doživotni zatvor

Njemački sud osudio je ekstremnog desničara Stefana Balieta na doživotni zatvor zbog ubistva i pokušaja ubistva, u napadu koji je izvršio prošle godine na sinagogu u gradu Haleu na dan Jom Kipuru, jedan od najvažnijih jevrejskih praznika.

Baliet, državljanin Njemačke, kažnjen je za ubistvo dvije i pokušaj ubistva 51 osobe u rasističkom napadu koji je izveo u oktobru prošle godine.

Predsjednica Suda Ursula Mertens opisala je rasistički napad kao “kukavički”.

Predsjedavajući Centralnog vijeća Jevreja u Njemačkoj Jozef Šuster izjavio je da ova sudska presuda predstavlja važan momenat u borbi protiv antisemitizma.

Zamjenica portparola Vlade Ulrike Demer kazala je da je vrlo važno da je bar donekle zadovoljena pravda.

“Ovaj slučaj iz Halea pokazao nam je koliko je važno nastaviti odlučnu borbu protiv antisemitizma i ksenofobije”, rekla je Demer.

Tokom suđenja, koje je počelo u julu, Balliet je priznao da je želio da uđe u sinagogu i ubije ljude koji su se nalazili u bogomlji. Izvinio se zbog ubistva žene koja je bila u prolazu, kazavši da nije želio da ubija “bijelce”.

Osuđeni Baliet (28) je pokušao da uđe u sinagogu, međutim nije uspio da otvori teška vrata, pa je pucao i pritom ubio dvije osobe, a nekoliko ranio, dok je sve uživo prenosio na popularnoj stranici za video igre.

Danas objavljeno

Vučić nakon saznanja o pripremi atentata iznio moguće razloge: “Nije prazna priča”

M.

Širom Crne Gore protesti

M.

Đoković može na Rolan Garos bez vakcine

M.

Ostavite komentar