27. Novembra 2021.

Naomi Kembel opet u problemu, istraga u toku

Big Portal

Kembel je 2005. godine pokrenula organizaciju “Fashion for Relief” kako bi pomogla djeci širom svijeta koja žive u siromaštvu, a koja je tokom godina prikupila milione dolara zbog organizacije mnogobrojnih modnih revija.

Komisija sada ispituje jesu li Naomi i njeni saradnici “izvršili svoje zakonske obaveze i odgovornosti” pa će analizirati neke izvršene uplate same organizacije.

Prema navodima lista “Gardijan”, Humanitarna organizacija tek mora da objavi svoj finasijski izvještaj za 2020. godinu, što je zakašnjenje od čak 178 dana, prema online registru Vijeća humanitarnih organizacija.

“Fashion for Relief” već godinama organizuje raskošne modne revije kako bi prikupili novac za svoje partnerske humanitarne organizacije. Potom su 2019. godine sarađivali sa gradonačelnikom Londona, Sadiqom Kanom kako bi djeci i mladima slabog imovinskog stanja osigurali obrazovanje, a u British Museumu te godine organizovana je gala večera.

Na službenoj veb-stranici organizacije nije navedeno koliko je novca prikupljeno tom prilikom.

Prema posljednjim prijavljenim podacima, “Fashion for Relief” je do jula 2019. prikupio 1.722.000 funti, uglavnom preko sponzorstava. Podaci pokazuju da je od prikupljenog novca čak 1.606.000 funti otišlo na organiziovanje modno-humanitarnih događanja, odnose s javnošću i slične usluge, a tek je 5.515 funti zaista potrošeno u humanitarne svrhe.

Naomi Kembel opet u problemu, istraga u toku

Podaci iz iste godine takođe pokazuju da su velike sume novca isplaćivane povjerenicama za njihove usluge. Helmič je tako za svoje konsultantske usluge primila 77.000 funti, a za putne troškove 15.942 funti. Godinu ranije, organizacija je na isplate povjerenicama potrošila 107.000, a na putne troškove 23.000 funti.

(B92.net)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare