19. Jula 2020.

Namirnice sa skrivenim otrovnim dijelovima

Big Portal

1. Krompirovi izdanci

Krompir potiče iz iste porodice kao i otrovno velebilje, pa ne čudi što neki dijelovi te gomoljaste biljke nisu jestivi. Toksična supstanca solanin najviše se nalazi u izdancima i stabljikama krompira, zbog čega biste te dijelove uvijek trebali odstraniti prije nego što počnete termički obrađivati krompir. Takođe, dosta solanina ima u zelenom krompiru, pa izbjegavajte jesti plodove koji ispod kore imaju zelenkastu nijansu.

2. Listovi paradajza

Evropljani su strahovali od paradajza stotinama godina, a počeli su jesti tu namirnicu tek u 18. vijeku. Jedan od razloga skriva se i u lišću paradajza, koje sadrži toksične supstance solanin i tomatin, a koje mogu izazvati probleme sa želucem ako se konzumiraju. U većim količinama lišće rajčice može imati fatalne posljedice na pojedinca.

3. Jabučne koštice

Jabučne koštice sadrže male količine amigdalina, što je supstanca koja se u kontaktu s probavnim enzimima pretvara u cijanid. Jaka ovojnica jabučnih koštica sprječava da se otrov ispusti u organizam, ali zato je vazno važno ne gristi koštice jabuke prije gutanja. Od koštica jedne jabuke neće vam biti ništa, problem su velike količine, no ako ste u dilemi, uvijek je bolje ispljuniti te dijelove jabuke. Ionako nemaju dobar okus.

4. Lišće rabarbare

Stabljike rabarbare u kombinaciji sa slatkim jagodama predstavljaju odličnu kombinaciju za ljetni desert. Ali konzumacija lišća te zeljaste biljke može vam zaraditi posjetu hitnoj službi. Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu i antrahinonske glikozide koje imaju učinak otrova na ljudski organizam kada se probave. Simptomi ovise o količini probavljenog lišća, a mogu varirati od želučane boli i povraćanja do ozbiljnijih napada.

5. Lišće i cvijeće patlidžana

Patlidžan je još jedna vrsta povrća kod koje treba biti pažljiv kada se konzumira. Lišće i cvijeće tog ukusnog ploda sadrži solanin, koji je otrovan, pa treba izbjegavati uživanje u tim dijelovima patlidžana.

Izvor: Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare