Namirnice koje snižavaju nivo lošeg holesterola - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Namirnice koje snižavaju nivo lošeg holesterola

Dobar nivo holesterola pokušajte da održavate zdravom ishranom i sledećim namirnicama

Zdrav nivo holesterola je 200 miligrama po decilitru krvi, s tim da lošeg LDL holesterola treba da bude ispod 100 miligrama, a dobrog HDL kolesterola iznad 60 miligrama.

Optimalni nivo triglicerida u tom slučaju mora biti ispod 150 miligrama po decilitru.

Dobar nivo holesterola pokušajte da održavate zdravom ishranom i namirnicama, pre nego što se obratite farmaceutu i lekaru u potrazi za medicinskim preparatom koji će rešiti ovaj problem.

Avokado je namirnica bogata mononezasićenim masnim kiselinama, baš kao i maslinovo ulje i spušta nivo LDL holesterola, povećavajući pritom i nivo HDL holestrola

Sjajan učinak ima i pasulj, jer samo pola šoljice praška u varivu smanjuje nivo lošeg holesterola za osam posto na način da prehrambena vlakna iz pasulja sprečavaju apsorpciju holesterola iz hrane.

Crna čokolada ima blagotvoran učinak na holesterol, jer jača nivo dobrog HDL holesterola i to za 24 posto.

Crveno vino bogato je antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg LDL holesterola, dok će alkohol u umerenim količinama podići nivo dobrog, pa je to još jedan dobar razlog za čašicu vina dnevno.

Riba puna omega-3 masnih kiselina poput tune ili lososa povećava nivo dobrog holesterola i do 4 posto, a kako uz to blagotvorno deluje kao preventiva za bolesti srca i demenciju, trebalo bi barem jednom nedeljno biti na vašem tanjiru.

Danas objavljeno

Starinski rolat sa džemom bolji od štrudle

Zeljka

Probajte svako jutro različit obrok sa 9 namirnica i riješite problem sa odlaskom u toalet

Zeljka

Kako pravilno kiseliti kupus

Vanja A

Ostavite komentar