To jeste najbrži način da na stolu imamo topao ručak, ali postoje namirnice koje nikako ne bi trebalo podgrijavati u mikrovalnoj, jer neke od njih tako pripremljene mogu da budu prijetnja našem zdravlju.
Kuvana jaja
Grijanje kuvanih jaja u mikrotalasnoj pećnici nije dobra ideja, jer se u njima na taj način stvara velika količina pare koja nema kuda da se oslobodi. Rizikujete da jaja ekspolodiraju, u bukvalnom smislu te riječi, čim ih izvadite iz pećnice.
Najbolje bi bilo da ih ne podgrijavate uopšte, a ako baš morate, prvo ih oljuštite i isijecite na manje komade.
Mesne prerađevine
Kobasice, salame i druge mesne prerađevine sadrže puno konzervansa kako bi što duže trajale. Ukoliko odlučite da podgrijavate kobasice, dodaci u njima postaju štetniji za organizam, jer mogu da pokrenu oksidaciju holesterola.
Pirinač
Britanska agencija za hranu FSA upozorava da priprema pirinča u mikrotalasnoj može da dovede do trovanja hranom. Kako su objasnili, sirovi pirinač sadrži bakterije koje mogu da “prežive” brzo spremanje u mikrotalasnoj.
Kada bakteriju koja se nalazi u pirinču ohladite i ostavite na sobnoj temperaturi, ona se veoma brzo razmnožava, kažu iz britanske agencije za hranu.
Zato pirinač nikako ne bi trebalo pripremati na brzi način u mikrotalasnoj. Spremajte ga na klasičan način – na ringli ili u rerni šporeta.
Zeleno lisnato povrće
Blitvu, spanać i zelje nikada ne bi trebalo podgrijavati u mikrotalasnoj.
Ove namirnice sadrže visoku koncentraciju nitrata koji nije štetan ako se normalno termički obrađuje, ali ako ga izložite mikrotalasnim zracima on postaje izrazito štetan po zdravlje.
(Telegraf.rs)