Među brojnim funkcijama jetre jeste i ta da ona pročišćava krv, a pluća uzimaju kiseonik, pritom filtrirajući toksine iz vazduha i dalje, izbacuju štetni ugljen dioksid iz organizma.
Održavajući zdravlje jetre i pluća, ćelije i tkiva u našem organizmu zadovoljićemo zdravom krvlju, koja je bogata kiseonikom.
Za kvalitetan rad i dobru funkciju jetre i pluća izuzetno je bitna i hrana koju konzumirate.
U nastavku predstavljamo namirnice koje će doprinijeti potpunoj detoksikaciji pluća i jetre.
Zeleno lisnato povrće
Ova vrsta povrća je prije svega poznata po gustini vitamina – vitamini A, C, K, folna kiselina. Vitamin A je neophodan za zdravlje važe kože i očiju, vitamin C je jedan od najjačih antioksidanasa ikada, a vitamin K je neophodan za zgrušavanje krvi. Folna kiselina je jedan od B vitamina i jedan od najvažnijih uloga joj je obnavaljanje krvnih elemenata. Kalcijum i gvožđe i magnezijum su prisutni u svom zelenom lisnatom povrću.
Špinat, salata, kupus, mladi luk, kelj i korijandar najbolji su izbor lisnatog povrća za čišćenje organizma. Možete ih jesti sirove, blanširane ili u obliku smutija.
Zahvaljujući sadržaju kalijuma i magnezijuma ovo povrće unapređuje zdravlje pluća. Budući da zeleno lisnato povrće obiluje hlorofilom, ono potpomaže čišćenje organizma od teških metala.
Jabuke
Ovo voće obiluje pektinom, vitaminima i flavonoidima, koji u velikoj mjeri doprinose čišćenju jetre. Flavonoidi i antioksidansi čuvaju zdravlje pluća i čitavog respiratornog sistema.
Redovno konzumiranje jabuke svakog dana, poslije doručka i posle ručka, riješiće probleme sa gihtom, reumom, artritisom, kod problema i oboljenja jetre i bubrega, kod zakrčenja krvnih sudova, za čišćenje krvi i masnoća u njoj kao i kod tretiranja ekcema.
Metoda s jabukama pozitivno će uticati na vaš nervni sistem, a što je posebno zanimljivo u novije vrijeme, na ubrzanje metabolizma i gubitak viška kilograma.
(b92)