31. Maja 2022.

Namirnica koja sprečava rak, reguliše pritisak i čuva kosti – dovoljna jedna čaša dnevno

Big Portal

Primera radi, ispijanje samo jedne šoljice soka od paradajza gotovo pokriva vaše dnevne potrebe za vitaminom C i ispunjava 22 odsto vaših potreba za vitaminom A u obliku alfa- i beta-karotenoida.

Karotenoidi su pigmenti koji se u vašem telu pretvaraju u vitamin A, koji često nedostaje našem organizmu, a neophodan je za zdrav vid i održavanje tkiva.

Rak, bolest u kojoj se abnormalne ćelije tela dele i uništavaju tkivo, jedna je od najopasnijih bolesti.

Iako rak se ponekad može pojaviti nasumično, postoje i koraci koji se mogu preduzeti kako bi se bolest sprečila.

Dobro je poznato da su izbegavanje dima cigareta i nošenje kreme za sunčanje dva najbolja i najjednostavnija načina za sprečavanje određenih vrsta raka, ali još jedan manje poznati način koji je jednako jednostavan kao – ispijanje soka od paradajza.

Paradajz sadrži likopen, koji osim svoje sposobnosti da pomaže zdravlju kostiju i krvnom pritisku, takođe je povezan sa smanjenjem rizika od nekoliko vrsta raka, uključujući i rak prostate.

“Sok od paradajza je neverovatno bogat izvor karotenoida, likopena. Ova hranjiva materija daje paradajzu jarkocrvenu boju, deluje kao snažan antioksidans i takođe se pokazalo u nekoliko studija da smanjuje upalu i rizik od nekoliko vrsta raka”, kaže nutricionistkinja Linzi Voher.

Ne samo da likopen pomaže u prevenciji određenih vrsta raka već je jedna brazilska studija čak otkrila da je likopen delotvoran u ubijanju ćelija raka prostate.

Dok se likopen nalazi u bilo kojoj varijanti paradajza, stručnjaci kažu da je često najsnažniji u proizvodima poput soka.

Likopen koji se nalazi u paradajzu moćniji je u kuvanom obliku.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare