6. Januara 2022.

Naloženi badnjaci ispred Hrama Svetog Save u Beogradu

Big Portal

Službu kojom su badnjaci osvešteni uveličalo je pjevanje crkvenih pjesama, koje slave rođenje Isusa Hrista, u izvođenju crkvenog hora.

Vladika Stefan poručio je da je u slavu rođenja Isusa Hrista zapaljeno hrastovo drvo, koje je najzdravije i najsnažnije u našem rodu i našem narodu, a simbol je beskrvne žrtve koju svake godine prinosimo zato što želimo da sve što nije dobro ostavimo iza nas, a da nam Bog pošalje svaki blagoslov.

Poručio je vjernicima da se večeras proslavlja najveće rođenje u istoriji čovječanstva i istakao da je to istinito i realno rođenje.

  • Mi rođenje Isusa Hrista doživljavamo kao nešto realno, ne samo zato što smo pobožni već zato što je to istinsko rađanje. Svi zajedno ovdje okupljeni prizivamo blagoslov i očekujemo da se u našim srcima i našoj duši rodi svaka dobra misao i da dočekamo to rođenje noćas i sutra u svim krajevima u kojima naš narod živi – od Australije, Kanade….do mjesta gde je rođen i gdje je živio do sada najveći Srbin Sveti Sava – rekao je vladika.

Pozvao je sve vjernike da u hramu zajedno dočekaju rođenje Isusa Hrista i pozdravio ih na tradicionalan način: “Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”

Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar večeras proslavljaju Badnje veče, koje se obilježava unošenjem badnjaka u domove i porodičnom posnom večerom.

U svojim domovima ili crkvi vjernici dočekuju Božić.

U Hramu Svetog Save večeras će biti služena ponoćna božićna liturgija, dok će svečanu božićnu liturgiju sutra od devet časova u tom hramu služiti patrijarh Porfirije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare