Naljepnicom zavarali Teslin autopilot - vozilo skrenulo u pogrešan smjer - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Naljepnicom zavarali Teslin autopilot – vozilo skrenulo u pogrešan smjer

Istraživači koji se bave problemima bezbednosti saobraćaja sproveli jednostavan eksperiment čiji rezultati pokazuju da bi Tesla autopilot u određenim uslovima mogao da skrene u pogrešnu traku, krene u susret automobilima iz suprotnog smera, i tako ih sve dovede u opasnost.

Ranjivost sistema nije dokazana tako što je on hakovan, već upotrebom naizgled bezazlenih nalepnica koje uspevaju da prevare unapređeni Teslin autopilot Modela S 75 da detektuje i prati lažne promene u okviru trake kojom se kreće, prenosi PC Press.

Autopilot podržava različite funckije, uključujući centriranje automobila u traci kojom se kreće, autonomno parkiranje, te automatsko menjanje trake uz potvrdu vozača.

Sistem se inače oslanja na kamere, ultrazvučne senzore i radar, kada je u pitanju prikupljanje informacija o okruženju, preprekama, terenu i promenama u okviru traka na putu. Informacije se potom šalju u kompjuter, pa automobil na osnovu njih donosi odluke u realnom vremenu.

Bezbednosni eksperti sproveli su eksperiment u okviru kojeg se pratilo kako se autopilot ponaša kada se promene uslovi na putu, te su u okviru jednog dela korišćene i nalepnice koje su se postavljale na put kojim se vozilo kretalo, a tako da vozač nije mogao da ih vidi.

Algoritmi su ih ipak registrovali, te doživljavali kao informaciju da traka kojom se kreću skreće ulevo, te je i vozilo kretalo u tom smeru, a u susret automobilima koji su dolazili iz suprotnog smera.

Ranjivost se pojavila u okviru “detect_and_track” opcije kojom se detektuju trake na putu, i uz pomoć kojih se ažurira interna mapa iz koje se šalju informacije upravljaču.

Mogućnost uticanja na „ponašanje“ autonomnih automobila uz pomoć promena u okruženju nije ništa novo. Još 2017. dokazano da promene na putu izazivaju određene probleme, a poenta ovakvih eksperimenata je da se prepoznaju sve moguće ranjivosti, te da se sistem ažurira tako da se broj mogućih grešaka svede na minimum.

B92

Danas objavljeno

Restilizovana Seat Arona daleko nadmašila prethodni model u testu „severnog jelena“

Vanja A

Aspekt koji se često ignoriše a od kojeg može da zavisi uspjeh marke ili vozila

Vanja A

Meizu se prodaje kineskom automobilskom gigantu, kompaniji Geely

Vanja A

Ostavite komentar