Naljepnica na autu koju svi zanemaruju, a daje važne informacije - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Naljepnica na autu koju svi zanemaruju, a daje važne informacije

Ova naljepnica se nalazi najčešće na B nosaču s vozačeve strane, a redovno ostaje neprimijećena.

Apsolutno neopravdano jer ova naljepnica sadrži bitne informacije i nikako ne zaslužuje biti zanemarivana. Dokaz je da nije dovoljna samo vizuelna kontrola guma, kao i da postoji pritisak do kojeg gume moraju biti napumpane.

Danas stvari uveliko spašavaju senzori pritiska, koji “paze” da je pritisak zraka gumama u granicama prihvatljivog. To u prevodu znači da postoji tolerancija, a ona pak u određenim situacijama omogućava osjetno odstupanje od optimalnog pritiska.

Naljepnica na autu koju svi zanemaruju, a daje važne informacije

Ako ste se pitali koji je idealan pritisak u gumama, spomenuta naljepnica nudi sve odgovore. Radi se o vrijednostima koje je propisao proizvođač, a zavise o veličini pneumatika i planiranom opterećenju, odnosno broju putnika. Vrijednosti su izražene u dvije jedinice, bar i kPa, a različite su za prednje i zadnje gume.

Ako slučajno ne nađete naljepnicu na stupu s vozačeve strane, ne očajavajte. Postoje još neka mjesta gdje ju možete naći, poput okvira vrata, unutrašnje strane poklopca otvora rezervoara goriva i pretinca ispred suvozača. Konačno, iste informacije nalaze se i u knjizi s uputstvima koju dobijate uz automobil.

A ako se pitate zašto je sve to bitno, odgovor je jasan. Prenizak pritisak u gumama znači veću potrošnju goriva, ali i lošije vozne osobine. Ako gume nisu dovoljno napunjene, jače se troše vanjski rubovi. Ako je pak pritisak pri većim brzinama za 20 odsto niži, habanje guma može se povećati i do 30 odsto.

Prevelik pritisak pak donosi neravnomjerno trošenje gume, ali i izraženije klizanje vozila. Takođe, guma se lakše probuši.

(Index.hr)

Danas objavljeno

Da li biste kupili vijetnamski automobil sa 10 godina garancije?

Zeljka

Da li biste kupili vijetnamski automobil sa 10 godina garancije?

Vanja A

Koji automobili su najpodložniji požarima – električni, hibridni ili benzinski

V.R.

Ostavite komentar