Nalazio se u lažnim fakturama: Razbijena mreža "najopasnijeg virusa na svijetu" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nalazio se u lažnim fakturama: Razbijena mreža “najopasnijeg virusa na svijetu”

Međunarodni tim predvođen njemačkim i holandskim policijskim snagama srušio je operativnu mrežu Emotet, opisanu kao “najopasniji malver na svijetu”.

Doviđenja botneti. Ogromna globalna operacija srušila je najopasniji zlonamjerni softver na svijetu – napisali su na društvenoj mreži Tviter iz Evropola, prenosi DW.

Infrastrukturu Emotet koristile su uglavnom mreže organizovanog kriminala, a nakon dvogodišnje istrage, ugašena je mreža koja se prostirala kroz čak osam zemalja, piše B92.
Kako radi zlonamjerni softver?

Emotet je, posljednjih godina, jedan od “najopasnijih instrumenata za sajber napad”, kako ga je klasifikovao portparol Evropola, dodajući da se prvi put pojavio 2014. godine kao “trojanac”.

Često bi u imejl sanduče mete stigao neki naizgled bezazleni dokument, poput Word datoteke. Virus je, tako, bio sakrivan u lažnim fakturama, informacijama o korona virusu i slično.

Jednom kada dospije u sistem, ovaj dokument služio bi zlonamjernim korisnicima za dobijanje pristupa bankarskim podacima ili sličnim osjetljivim informacijama koje se nalaze na računaru koji je meta napada.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija
Autor: Srpskainfo

Danas objavljeno

U Srpskoj 21 smrtni slučaj, oboljelo još 115 osoba

M.

Moraće da plate 76.000 KM: Za sedam dana 51 objekat u Srpskoj prekršio epidemiološke mjere

M.

Jedna osoba uhapšena zbog sumnje na silovanje u Semizovcu

M.

Ostavite komentar