Nalazi se svuda oko nas: Otkrijte koje prirodno svojstvo je savršeno za zdravlje i kožu! - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Nalazi se svuda oko nas: Otkrijte koje prirodno svojstvo je savršeno za zdravlje i kožu!

Ovo morate da znate!

Bivša plemena smatrala su brezu svetim drvetom, koje simbolizuje čistoću.

Takođe, breza najavljuje dolazak proljeća i oživljavanje života. Čak je mogla da zaštiti od duhova. Međutim, pored brojnih “magičnih” osobina, bila je poznata prvenstveno po zdravstvenim pogodnostima, koje se i danas cijene.

Breza je vrsta drveta koje pripada porodici breza, koja se u narodnoj medicini smatrala izuzetno povoljnom za čovjeka. Na policama prodavnica sve češće možemo naći brezu, tj. sok od breze ili ksilitol – “šećer” koji se dobija iz kore. Koliko je dobra priroda sakrila u svojoj majci?

Lišće – saveznik metabolizma

Počnimo sa listovima iz kojih se može pripremiti, između ostalog čaj koji poboljšava metabolizam. Prema narodnoj medicini, dovoljno je da se redovno pije da bi se tijelo očistilo. Pored toga, radiće i protiv celulita i kao diuretik. Ono što je važno, možemo sami pripremiti. Dovoljno je da u aprilu ili početkom maja naberemo mlade listove breze, a zatim ih osušimo na temperaturi koja ne prelazi 40 stepeni Celzijusa, npr. u sušari ili na ambijentalnoj temperaturi – u tamnom i provjetrenom mjestu. Ne zaboravite da lišće treba ubrati sa breza koje su daleko od gradskih centara i intenzivno posjećenih puteva, gdje mogu biti jako zagađeni. Kada se osuši, prelijte vodom i kuvajte oko 3 minuta. Zatim ostavite vrući napitak pod pokrivačem pola sata, procijedite i pijte.

Ako nemamo takvu mogućnost, list breze se može kupiti u apotekama ili biljnim prodavnicama.

Kora – recept za divnu kožu

Kora breze sadrži jedinjenja koja se koriste u kozmetičkoj industriji. Oni su prirodni antioksidansi, zahvaljujući kojima je koža zaštićena od slobodnih radikala, što usporava proces starenja. Pored toga, oni podržavaju stimulaciju sinteze kolagena i elastina, a takođe pomažu kod AD ili atopijskog dermatitisa, ublažavajući njegove simptome. Mogu se koristiti iu borbi protiv akni. Kora se može koristiti za negu kose i vlasišta. Vrijedi izabrati proizvode koji sadrže brezu.

Dendroterapija – prirodni antidepresiv

Šetnja u brezovoj šumi će nam donijeti opuštanje, mir, dodatnu energiju i bolje raspoloženje. Neki čak vjeruju u tu sreću. Boraveći u šumi, duboko dišemo i na taj način snabdijevamo tijelo životnom snagom. Energija koju prenosi breza eliminiše stres i smiruje. Ona dodaje i optimizam i blagotvorno utiče na naše tijelo.

Sok od breze – neotkriveni sastojak u vašoj kuhinji

Sok od breze je potpuno prirodan, proziran, blago gust i ima slatki ukus. Donijeće osvježenje i ugasiti žeđ. U rano proljeće, rezanjem stabla ili grana u koje stavljamo cijev i čekamo da sok teče u posudu. Piće se može čuvati u frižideru do 4 dana. U ostalim sezonama možemo koristiti sok iz prodavnice. Iako je teško vjerovati, sok od breze dobro služi kao sastojak mnogih jela.

 

Cosmopolitan

Izvor: Ženskimagazin.rs

Danas objavljeno

Mafini sa zobenim pahuljicama i malinama

Vanja A

Isprobajte brzi TEST sa malim prstom

Vanja A

Skida i do 10 centimetara u struku i zateže kožu

Vanja A

Ostavite komentar