9. Jula 2022.

Nalaze se u čokoladi, kafi i bobičastom voću, a čuvaju naš mozak, srce i pomažu u mršavljenju

Big Portal

Gastroenterolog Marvin Sing je veliki zagovornik unosa polifenola.

“Kao doktor, uvek sam u potrazi za najboljom hranom i hranjivim sastojcima koje mogu da pomognu mojim pacijentima da žive zdravije. Istraživanja su otkrila brojne potencijalne dobrobiti polifenola, od kojih su mnoge povezane sa smanjenjem rizika od hroničnih bolesti ili čak održavanjem zdravlja creva”, rekao je on za MindBodyGreen.

Evo nekoliko važnih dobrobiti polifenola:

* Poboljšavaju zdravlje mitohondrija

Mitohondrije su zadužene za stvaranje većine energije potrebne za funkcioniranje. Sa vremenom, oksidativni stres i godine doprinose smanjenju funkcije mitohondrija, a tu trpi naše zdravlje. Nekoliko je studija pokazalo da polifenoli i njihovi metaboliti, poput urolitina A, mogu da pomognu u popravljanju i pomlađivanju mitohondrija.

* Štite od patogena

Istraživanja su pokazala da polifenoli koji se nalaze u zelenom i crnom čaju inhibiraju rast različitih bakterija i virusa kao što su virus hepatitisa C, virus influence, E. coli i salmonela. U toku su istraživanja o tome kako mogu da utiču na zdravlje creva i potencijalno održavaju nivo korisnih bakterija, što takođe pomaže u podržavanju snažnog imunog sistema.

* Podržavaju kardiovaskularno zdravlje

Studije su pokazale da unos polifenola iz hrane kao što je čaj, orašasti plodovi, kakao, grožđe i sočivo može da smanji rizik od srčanog udara, kao i da pomogne u kontroli nivoa holesterola i krvnog pritiska.

* Podstiče zdravlje mozga

Redovna konzumacija polifenola iz čokolade, zelenog i crnog čaja smanjuje rizik od slabljenja moždanih funkcija, što se prirodno događa sa starenjem. Jedno je istraživanje takođe pokazalo potencijalne dobrobiti za mozak dojenčadi kada su majke konzumirale sok od nara, koji sadrži nekoliko vrsta ovog važnog spoja.

* Pomaže u održavanju težine

Studije su pokazale da polifenoli koji se nalaze u zelenom čaju, grožđu i kurkumi mogu da pomognu u održavanju zdrave težine.

* Održavaju creva

Zdravstvene prednosti polifenola takođe proizlaze iz onoga što se događa u našim crevima kada jedemo hranu koja ih sadrži. Jedan primer je urolitin A (UA), spoj koji nastaje u crevima kada jedemo polifenole iz hrane poput bobičastog voća, orašastih plodova i nara.

Kako možete da unesete polifenole?

Naravno, kroz ishranu koja se temelji na biljnim namirnicama.

* Začini i sušeno bilje

* Crveno vino – sadrži nekoliko vrsta polifenola, uključujući resveratrol.

* Crni i zeleni čaj

* Kafa – antioksidativni polifenoli (kofein, klorogenska kiselina, diterpeni i trigonelin) u kavi dokazano podržavaju zdravlje mozga.

* Kakao prah i čokolada – sadrže nekoliko vrsta polifenola

* Maslinovo ulje – dokazano je da ekstra devičansko maslinovo ulje ima najveći nivo polifenola.

* Voće – bobičasto voće (posebno tamno) i šipak posebno su dobar izvor polifenola

* Povrće – crne i zelene masline, artičoke, crvena i zelena cikorija, luk, spanać su dobri izvori.

* Žitarice – brašno od celovitog zrna pšenice ili raži ima nekoliko različitih vrsta polifenola.

* Orašasti plodovi i semenke – lanene semenke su bogate lignanima, dok drugi plodovi, poput kestena i oraha, lešnika, oraha i badema sadrže druge vrste

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare