Nakon udesa u Bugarskoj čak i ljekari koji nisu bili na dežurstvu su stigli u bolnicu - BIGportal.ba
Hronika Svijet Vijesti

Nakon udesa u Bugarskoj čak i ljekari koji nisu bili na dežurstvu su stigli u bolnicu

Kada sam ušao u bolnicu, zatekao sam pakao. Nije stvar samo u tome što se dogodila autobuska nesreća, već u tome što je riječ o djeci – okrvavljenoj, uplašenoj, većina njih bez roditelja. Vrištali su…

Ovako govori Georgi Minkov zamjenik direktora Hitne pomoći i vanredni profesor o teškoj nesreći koja se dogodila na auto-putu Trakija u Bugarskoj.

Povrijeđeno je devetoro djece, od kojih dvoje teže, kao i četvoro odraslih. Lakše povrijeđena djeca su nakon zbrinjavanja u Bugarskoj prevezena u Srbiju i smeštena u bolnicu u Tiršovoj.

Van životne opasnosti
Troje djece i dvoje odraslih je i dalje na liječenju u bolnici u Bugarskoj, dok je stanje dvoje dece uzrasta 11 i 12 godina smeštene u “Pirogovu” i dalje je teško, ali oni nisu životno ugroženi, piše Nova.

Stanje pacijenata, koji su primljeni u Univerzitetsku bolnicu u Staroj Zagori, stabilizovano je, oni su orijentisani i svjesni. Mališani imaju povrede stomaka i primljeni su na dječju hirurgiju. Odrasli su trebalo da budu premešteni sa odeljenja intenzivne nege tokom današnjeg dana – jedan sa slomljenim ekstremitetom, a drugi sa amputiranom nogom.

Spekuliše se da bi djeca trebalo da budu otpuštena do kraja nedelje, a odrasli će vjerovatno ostati malo duže u bolnici, prenosi Blic.

Ranije tokom dana bugarski tim se sastao sa jednim dijelom ljekarskog tima koje je u nedjelju uveče zbrinuo prvi talas povređenih u udesu u Urgentnom centru bolnice u Staroj Zagori.

“Djeca su bila krvava, vrištali su”

U to vrijeme dežurala su dva ljekara i dvije medicinske sestre. Kada je saznala za nesreću, dr Milena Vasileva je od kuće otišla u bolnicu.

– Situacija je bila veoma zastrašujuća. Djeca su bila u panici, strašno su bili isprepadani – prisjeća se načelnik Hitne pomoći Stara Zagora.

Zamjenik direktora – dr Georgi Minkov takođe je otišao u bolnicu dok je tražio pojačanje.

– Kada sam ušao (u bolnicu), zatekao sam pakao. Nije stvar samo u tome što se dogodila autobuska nesreća, već u tome što je riječ o djeci – okrvavljenoj, uplašenoj, većina njih bez roditelja. Vrištali su… – dodaje Minkov.

Ljekari do kuće dolazili da pomognu
Za 10 minuta pozvao je dežurne kolege. Kada je stigao u zdravstveni objekat, shvatio je da je iza njega prava mala vojska u bijelom.

– Utvrdio sam da ima najmanje 7-8 kolega koji su došli dobrovoljno – a da ih niko nije pozvao, a da im niko nije tražio pomoć – prisjeća se medicinar.

Počela je dramatična akcija spasavanja preplašenih mališana i odraslih iz Srbije, koji su u Bugarsku došli zbog folklornog nadmetanja.

– Najteže pacijente smo hospitalizovali u prvih 30 minuta. Da ove kolege nisu pokazale tu samosvijest, najvjerovatnije ovaj broj “nulte smrti” ne bi bio takav – potvrđuje prof. Minkov.

Dobra organizacija
Najvjerovatnije ne bi bilo ovako bez pomoći terenskih volontera poput dr Antona Elkina. Odvojio je blaže od težih slučajeva, piše Nova.

– Djeca sa najlakšim povredama su slata u bolnice privatnim automobilima, zatim su stigla vatrogasna vozila, kola hitne pomoći… – prisjetio se on.

Podsjetimo, u autobusu je bilo 38 djece i 11 odraslih, a nesreće se dogodila kada se autobus prevrnuo.

Među povrijeđenima je najviše djece, koja su, kako je potvrdio, uglavnom članovi folklornog ansambla JU-LIRA iz Batajnice. Djeca su se vraćala sa festivala u Nesebaru i sa njima su bili njihovi roditelji.

Uzrok nesreće se još ne zna, ali prema svjedočenju jedne putnice, autobus je sletio s puta u trenutku kada se vozač nagnuo da spusti sjedište suvozača, kako bi na njega sjeo roditelj sa djetetom kome je pozlilo.

Danas objavljeno

Uragan Jan sve jači dok se približava Kubi

Vanja A

Erdogan: Želimo da organizujemo susret Putina i Zelenskog

Vanja A

Orban: Ako nam EU uskrati sredstva, uzećemo ih od drugog izvora

Vanja A

Ostavite komentar