Nakon što ovo pročitate, vjerovatno nikad više nećete bacati ljuske od jaja - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Nakon što ovo pročitate, vjerovatno nikad više nećete bacati ljuske od jaja

Jeste li znali da se ljuske od jaja sastoje od čak 90 posto kalcija?

Ne postoji ni jedna druga namirnica koja sadrži toliko kalcija. Ljudsko tijelo treba puno kalcija – za kosti, zube, ali i živce i mišiće. Naravno, nije baš ugodno pronaći ljusku od jaja u večeri, ali jeste li znali da su te ljuske zapravo korisne na više načina? Nećemo ih baš grickati, ali postoje razne drugi načini na koje ih možemo upotrijebiti.

Ljuske od jaja

Postoji puno diskusija jesu li jaja doista toliko zdrava za nas koliko se tvrdi. Što se tiče ljuske od jaja – one su sigurno zdrave. Američki „National Institute of Health“ napravio je brojna istraživanja o prahu od mljevenih ljuski jaja. Rezultat: prašak od ljuski jaja može ljudsko tijelo jako dobro prihvatiti te ima brojna pozitivna djelovanja. Pošto ljuske od jaja sadrže puno kalcija, jačaju naše kosti te proizvode zdrava krvna tjelešca. Osim toga, ljuska od jaja pomaže smanjiti kolesterol i krvni pritisak. Pola kašičice mljevene ljuske od jaja sadrži 1.000 do 1.500 miligrama kalcija, a to je 90 posto naše dnevne potrebe.

Čudotvorna ljuska od jaja

Otklanjanje zagorjelog jela

Ljutnja zbog zagorjelog jela u loncima ili tavama postat će prošlost ako ćete koristiti ovaj trik s ljuskom od jaja. Jednostavno razmrvi nekoliko ljuski od jaja u tavu sa zagorjelom hranom, dodaj malo soli i vruće vode te spužvicom izribajte tavu – i bit će kao nova!

Oštri nožiće u mikseru (multipraktiku)

Koristiti kamen za oštrenje nožića u mikseru gotovo je nemoguća misija. Na sreću, ovaj se problem lako može riješiti – s ljuskom od jaja. Jednostavno stavite nekoliko ljuski od na pola sata u zamrzivač, a zatim u mikser. Dodaje malo vode pa uključi mikser. Nožići će biti poput novih!

Ljuske od jaja kao gnojivo

Ljuske od jaja su pune kalcij-karbonata koji je dobar za biljke. Posuši ljuske i samelji u prah ili koliko je god sitno moguće. Čuvaj prah u staklenki kako bi ti uvijek bio pri ruci. Pomiješaj prah od ljuske s malo zemlje za cvijeće te stavi na mjesto gdje je potrebno malo gnojiva.

Kako jesti ljuske od jaja

Ljuske od jaja su zdrave, barem tako tvrdi „National Institute of Health“. Znači li to da izmiksamo ljuske od jaja i jedemo ih? Pa, da i ne. Ne bismo preporučile direktno jesti ljuske od jaja. Međutim, ako ih u multipraktiku (ili nekom drugom kuhinjskom mikseru) samelješ u skroz fini prah, možeš ih lagano malo dodati jelima kao dodatni izvor kalcija.

Evo kako ćete znati da je sigurno jesti ljuske od jaja:

-Ako jaja nisu kuhana, onda kuhajte ljusku barem 10 minuta kako bi se uništile potencijalne štetne bakterije.

-Ostavite ljuske da se ohlade te ih sameljite u fini prah.

-Čuvajte ljuske u hermetički zatvorenoj posudi.

Napitak

Najjednostavniji način za konzumiranje ljuske od jaja je pola kašičice u čaši vode – što vjerovatno neće biti baš ukusno. Zato eksperimentiraj tako da prah dodaš nekom finom smoothiju ili pireu od voća. Još uvijek niste fan? Onda pročitaj sljedeći odlomak…

Kafa

Malo mljevene ljuske od jaja možete dodati svojoj kafi. Osim što ćete dobiti finu dozu kalcija, kava će biti ukusnija. Naime, ljuska od jaja učinit će kavu manje gorkom, ali više kremastom. Samo budi sigurna da je ljuska prije dobro skuhana (možete također ljuske od jaja staviti na lim za pečenje pa ih peći deset minuta na 180 Celzijevih stepeni) kako bi se uništile sve bakterije.

Izvor: Miss7

Danas objavljeno

Slatko i Slano: Šarmantni kesten

Vanja A

Je li vrijeme da isključite kompjuter?

Vanja A

Ovsena kaša sa bundevom i brusnicama

V.R.

Ostavite komentar