12. Aprila 2021.

Nakon smrti princa Filipa, isplivali novi detalji iz kraljevske porodice: Ovo sigurno niste znali o kraljici Elizabeti i pokojnom suprugu

Big Portal

Nove činjenice donele su ponovno zdražavanje javnosti, a jedna od njih je da su princ Filip i kraljica Elizabeta bili rođeci po četvrtom kolenom.

Nije nepoznanica da su se kroz istoriju evropske kraljeske porodice venčavale sa bliskim rođacima, kako bi sačuvali stabilnost monarhije. Kako se navodi, princ filip i kraljica Elizabeta, imali su istu prababu, kraljicu Viktoriju.

Kraljica Elizabeta je potomak kraljice Viktorije sa očeve strane. Viktorija je kao engleska monarhistkinja od 1876. do 1901. godine imala devetero dece, četiri sina i pet ćerki. Kada je kraljica Viktorija umrla, njen najstariji princ Edvard seo je na presto 1901. godine, pre nego što ga je 1910. nasledio njegov drugi najstariji sin Džordž, koji je kraljičin deda.

https://www.instagram.com/p/CNevnXFnaoR/?utm_source=ig_embed

S druge strane, princ Filip, je Viktorijin potomak s majčine strane. Princeza Alis, ćerka kraljice Viktorije, udala se za Ludviga IV., Velikog vojvodu Hesena, i zajedno su dobili sedmero dece, uključujući i njihovo najstarije dete Viktoriju, koja se kasnije udala za rođaka svog oca, princa Lusia od Batenberga, 1884. godine. Viktorija i princ Luis dobili su svoje prvo dete, princezu Alise od Batenberga, koja je majka princa Filipa.

Princeza Alis od Batenberga na kraju se udala za grčkog i danskog princa Endru 1903. godine, da bi kasnije rodila petero dece, uključujući Filipa, najmlađe dete i sina jedinca.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare