Nakon smrti doktorke Branke: Njene kolege traže zaštitu medicinara od sajber nasilja - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nakon smrti doktorke Branke: Njene kolege traže zaštitu medicinara od sajber nasilja

Zaposleni u Bolnici “Srbija” Istočno Sarajevo zatražili su na današnjem protestu da se nadležne institucije intenzivnije uključe u zaštitu medicinskih radnika od javno iznesenih, neosnovanih i zakonski neutemeljenih osuda i tvrdnji, posebno putem društvenih mreža.

Doktor Tanja Pleša ukazala je da je Bolnica ostala bez vrsnog stručnjaka i da je sve ono što je prethodilo tome i uslijedilo nakon tragičnog događaja izazvalo nemir u bolnici i oštre polemike javnosti.

Ona je naglasila da je doktorka Branka Pekić Semiz naišla na osudu dijela javnosti i proteklih mjeseci bila predmet linča u medijima i na društvenim mrežama, a da pri tome ne postoji nijedna sudska presuda.

– Naša ustanova ne osporava pravo pacijenta da svoja prava ostvaruje putem nadležnih institucija ukoliko smatraju da je na bilo koji način učinjen propust u liječenju ili u bilo kome drugom vidu usluga koje pružamo. Takođe, ne osporavamo pravo pacijenta da u javnosti govore o tome, ali smatramo da to ni u jednom slučaju ne smije biti predmet zloupotrebe pojedinaca na društvenim mrežama – rekla je Pleša na protestu ispred Bolnice.

Ona smatra da o pitanjima iz domena zdravstva nisu pozvani da govore laici, niti da kao takvi na društvenim mrežama preispituju rad školovanih i specijalizovanih ljekara.

– Svojim odlaskom doktorka Branka Pekić Semiz pred nas je jasno iznijela pitanje – kuda ide ovaj svijet u kojem se više cijene nagađanja i nasumične neutemeljene optužbe od stručnosti, odgovornosti, nesebične požrtvovanosti i predanosti poslu koji obavljamo – istakla je Pleša.

Kolektiv Bolnice “Srbija” zatražio je da nadležne institucije preduzmu dalje mjere da ne bi došlo do sličnih tragičnih i nemilih događaja, kao i da se što hitnije uđe u proceduru rješavanja statusa zdravstvenih radnika kojim bi oni bili adekvatno zaštićeni u sličnim situacijama.

Traže da se preduzmu aktivnosti na izmjenama i dopunama Krivičnog zakona kojim će se ova materija detaljnije regulisati, a počinioci oštrije kažnjavati.

Doktor Branka Pekić Semiz, koja je tragično okončala život u prostorijama Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu, prema tvrdnjama njenih brojnih kolega i prijatelja, bila je žrtva sajber nasilja na društvenim mrežama.

Riječ je o doktorki koja je aktivno učestvovala u radu Predsjedništva Udruženja ginekologa-opstetričara Republike Srpske, te Skupštine Društva doktora Republike Srpske, te objavila više radova koje je prezentovala na brojnim stručnim skupovima.

Srpskainfo.

Danas objavljeno

Sijarto: EU ne bira sredstva, treba da budemo spremni za ozbiljne napade

M.

Prištinska policija: Narednih dana veće prisustvo na sjeveru KiM

M.

Veliki požar u tržnom centru u Pomoskovlju, jedna žrtva

M.

Ostavite komentar