Nakon skoro dva mjeseca održaće se sjednica Parlamenta - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nakon skoro dva mjeseca održaće se sjednica Parlamenta

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nakon skoro dva mjeseca pauze vraćaju se na posao odnosno u parlamentarne klupe. Posljednja sjednica je održana sredinom oktobra.

S obzirom na aktuelnu situaciju, “odmor” parlamentaraca, održane lokalne izbore i teme koje su na stolu možese reći da će sjednica biti burna.

Danas se očekuje podnošenje inicijative za smjenu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije koju podnosi Nezavisni blok.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatraće na današnjoj sjednici ukidanje jubilarnih naknada izabranim i imenovanim funkcionerima.

Prijedlog je to poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu PSBiH Saše Magazinovića koji traži da se o izmjenama dva zakonska rješenja koja to pitanje tretiraju poslanici izjašnjavaju po hitnom zakonodavnom postupku.

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu. Visina jubilarne nagrade utvrđuje se posebnim aktom Savjetom ministara, a kriterij za utvrđivanje visine naknade je prosječna plata u BiH i dužina efektivnog radnog staža u bh. institucijama.

Pred poslanicima je i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2019. godinu te 74 izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji bh. institucija.

Dnevnim redom sjednice predviđeno je i razmatranje nekoliko poslaničkih inicijativa od kojih se neke odnose na smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost za turizam, ugostiteljstvo i putnički saobraćaj sa 17 na pet posto, potom inicijative kojima se traži redovna informacija o pandemiji te donošenje zakona o korištenju i raspolaganju neperspektivnom nepokretnom vojnom imovinom.

(Klix)

Danas objavljeno

Dijana Hrkalović ostaje u pritvoru, odbijena žalba

M.

Uhapšena šestorica u Turskoj: “Rusija nas špijunura”

M.

Lajčak sa delegacijama Beograda i Prištine; glavna tema – registarske tablice

M.

Ostavite komentar