Nakon razornog zemljotresa, Haiti udario tropski ciklon - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nakon razornog zemljotresa, Haiti udario tropski ciklon

Tropski ciklon Grejs pogodio je danas Haiti sa obilnim padavinama, samo dva dana nakon snažnog zemljotresa što je hiljadama ljudi izazvalo dodatne probleme.

Sinoć su jaka kiša i vetar pogodili jugozapadno područje zemlje, koje je najteže nastradalo u potresu u subotu, a zvaničnici su upozorili da bi padavine u nekim područjima mogle dostići 38 centimetara pre nego oluja prođe,a i u glavnom gradu Port o Prensu zabeležene su obilne kiše, prenosi AP.

Oluja i kiša povećavaju opasnost od klizišta i poplava u trenutku kada je državna Agencija za civilnu zaštitu potvrdila već 1.419 smrtnih slučajeva u zemljotresu, a broj povređenih osoba je povećan na 6.000, od kojih mnogi čekaju na medicinsku pomoć i leže po hodnicima,terasama i napolju ispred bolnica u ekstremnim vremenskim uslovima.

Zemljotres jačine 7,2 stepena je pogodio Haiti u subotu, epicentar je bio na 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port-o-Prensa, a zvaničnici su saopštili da je u potresu potpuno uništeno više od 7.000 domova, a skoro još 5.000 oštećeno , čime je oko 30.000 porodica ostalo bez krova nad glavom.

Bolnice, škole, trgovinski objekti i crkve su takođe uništene ili teško oštećene. Potres je skoro u potpunosti uništio neke gradove na jugozapadu, u poslednjoj katastrofi koja je zadesila državu, nakon što se stanovnici Haitija već bore sa pandemijom koronavirusa, nasiljem bandi, pogoršanjem siromaštva i politickim tenzijama nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza 7. jula.

Broj žrtava se popeo na 1.419, sad stiže i oluja

Broj žrtava razornog zemljotresa na Haitiju popeo se na 1.419, dok je povređeno blizu 6.000 osoba, saopštila je Karipska civilna zaštita. U saopštenju se navodi da bi pustošenje moglo da bude još gore jer se očekuje dolazak tropskog ciklona Grejs, koji bi trebalo da donese jake vetrove, obilne padavine i tako izazove odrone zemlje i poplave, preneo je AP.

Agencija navodi da bi u nekim oblastima moglo da padne i do 38 centimetara kiše. Zemljotres jačine 7,2 stepena je pogodio Haiti u subotu, a epicentar je bio na 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port-o-Prensa.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

Danas objavljeno

U Srpskoj zaraženo 329, preminulo 14 osoba

M.

Otac ubistvo djece u Zagrebu najavio na društvenim mrežama

M.

Kod Šekovića poginuo vozač motokultivatora

M.

Ostavite komentar