17. Augusta 2021.

Nakon razornog zemljotresa, Haiti udario tropski ciklon

Big Portal

Sinoć su jaka kiša i vetar pogodili jugozapadno područje zemlje, koje je najteže nastradalo u potresu u subotu, a zvaničnici su upozorili da bi padavine u nekim područjima mogle dostići 38 centimetara pre nego oluja prođe,a i u glavnom gradu Port o Prensu zabeležene su obilne kiše, prenosi AP.

Oluja i kiša povećavaju opasnost od klizišta i poplava u trenutku kada je državna Agencija za civilnu zaštitu potvrdila već 1.419 smrtnih slučajeva u zemljotresu, a broj povređenih osoba je povećan na 6.000, od kojih mnogi čekaju na medicinsku pomoć i leže po hodnicima,terasama i napolju ispred bolnica u ekstremnim vremenskim uslovima.

Zemljotres jačine 7,2 stepena je pogodio Haiti u subotu, epicentar je bio na 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port-o-Prensa, a zvaničnici su saopštili da je u potresu potpuno uništeno više od 7.000 domova, a skoro još 5.000 oštećeno , čime je oko 30.000 porodica ostalo bez krova nad glavom.

Bolnice, škole, trgovinski objekti i crkve su takođe uništene ili teško oštećene. Potres je skoro u potpunosti uništio neke gradove na jugozapadu, u poslednjoj katastrofi koja je zadesila državu, nakon što se stanovnici Haitija već bore sa pandemijom koronavirusa, nasiljem bandi, pogoršanjem siromaštva i politickim tenzijama nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza 7. jula.

Broj žrtava se popeo na 1.419, sad stiže i oluja

Broj žrtava razornog zemljotresa na Haitiju popeo se na 1.419, dok je povređeno blizu 6.000 osoba, saopštila je Karipska civilna zaštita. U saopštenju se navodi da bi pustošenje moglo da bude još gore jer se očekuje dolazak tropskog ciklona Grejs, koji bi trebalo da donese jake vetrove, obilne padavine i tako izazove odrone zemlje i poplave, preneo je AP.

Agencija navodi da bi u nekim oblastima moglo da padne i do 38 centimetara kiše. Zemljotres jačine 7,2 stepena je pogodio Haiti u subotu, a epicentar je bio na 125 kilometara zapadno od glavnog grada Port-o-Prensa.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare