Nakon prekida saradnje iz Huaweija poručuju: "Nastavljamo po starom" - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Nakon prekida saradnje iz Huaweija poručuju: “Nastavljamo po starom”

Google će, kako saznaje Rojters, prekinuti saradnju sa kineskom kompanijom Huawei usled mera koje su Sjedinjene Države preduzele protiv Kine.

Google će morati da obustavi sve poslove s kompanijom Huawei koji se tiču transfera hardvera, softvera ili servisa. Ove mere ne tiču se softvera otvorenog koda koji razvija Google i koji bi Huawei mogao koristiti, a najbolji primer toga je AOSP (Android Open Source Project), otvorena verzija Androida koja je dostupna kao slobodni softver.

Huaweijevi uređaji će odmah ostati bez updatea i novih verzija softvera od Googlea, uključujući aplikacije i updateove koje Google pruža za Android. Novi uređaji koje bi Huawei mogao da plasira na tržišta van Kine (u kojoj gorepomenutu otvorenu verziju Androida koristi bez Googleovih servisa i softvera), neće imati pristup Googleovim uslugama i softveru, uključujući Google Play Store, YouTube, Gmail, Google Drive, Chrome.

Googleove sankcije dolaze nakon naredbe američkog predsednika Donalda Trampa kojom je Huawei zajedno sa 68 podružnica stavljen na crnu listu za trgovinu (takozvanu listu entiteta). Reč je o listi na kojoj se nalazila i kompanija ZTE koja je tokom 2018. uklonjena. Kompaniji Huawei sada je zabranjeno da kupuje delove i komponente od američkih kompanija bez odobrenja američke vlade.

Izvor: B92, Reuters,Index.hr

Danas objavljeno

Grand Theft Auto: Nova zakrpa za trilogiju popravlja 100+ grešaka

Vanja A

Prvi put nakon šest godina, Apple je ponovo najbolji

Zeljka

Battlefield 2042 igrači peticijom traže jednu jednostavnu promjenu

Zeljka

Ostavite komentar