Nakon osam decenija: Počela nastava u banjalučkoj Medresi - BIGportal.ba
Banja Luka

Nakon osam decenija: Počela nastava u banjalučkoj Medresi

Danas je, nakon 80 godina, počela nastava u medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banjaluci. U klupe je sjelo 22 učenika, a svaki od njih dobio je laptop.

Nakon 80 godina danas je počela nastava u Medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banjaluci. Školsku 2020/2021. godinu pohađaće jedno mješovito odjeljenje učenica i učenika, njih 22 iz Banjaluke, Prijedora, Prnjavora, Doboja, Kiseljaka i drugih gradova, javlja Fena.

Tokom Drugog svjetskog rata ova medersa je zatvorena i do danas nije otvarana.

Medresa se nalazi u bivšoj zgradi Muftijstva banjalučkog, dok će učenici biti smješteni u vakufskoj zgradi u kompleksu Ferhadije džamije. Učenici će pratiti nastavni plan i program drugih medresa u BiH, a nastava će se zbog koronavirusa izvoditi uz poštivanje epidemioloških mjera.

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović je ocijenio kako je ovo značajan iskorak Islamske zajednice (IZ) u BiH, svih Bošnjaka koji su se vratili na svoja ognjišta, ali i značajan dan za Banjaluku te, svakako, vjesnik boljih vremena na ovim prostorima.

Medresa “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” sedma je medresa Islamske zajednice na području BiH, a opremljena je pametnim tablama i projektorima. Svaki učenik je od Islamske zajednice, osim udžbenika i simboličnih poklona, dobio i novi laptop.

U Banjaluci je kroz istoriju bilo više medresa, u jednom periodu čak pet, a zadnja škola ovog tipa zatvorena je tokom Drugog svjetskog rata.

Danas objavljeno

Banjaluka u posljednja 24 sata bez novozaraženih

M.

Humanitarna akcija udruženja “Humanitas”: Za liječenje Banjalučanke potrebno 35.000 KM

M.

Sezona na jezeru na Manjači od 15. juna

M.

Ostavite komentar