19. Novembra 2021.

Najzastupljeniji vitamin se nalazi u čak 11 namirnica

Big Portal

Zašto su toliko važni? Vitamini B igraju bitnu ulogu u metabolizmu, kao iu formiranju ćelija i DNK, uključujući formiranje crvenih krvnih zrnaca.

“Vaši nivoi energije, funkcija mozga, imunološka funkcija, vid, varenje, nervna funkcija, proizvodnja hormona, mišićni tonus i kardiovaskularno zdravlje zahtevaju vitamin B” ističe Amandip Kalsi dijetetičar u Kaliforniji.

Naše telo ne može dugo da skladišti vitamine B, tako da treba redovno da ih dopunjujemo kroz ishranu. Dorbo je jer hrana sa vitaminom B često sadrži više od jednog vitamina B. Na primer, nekoliko namirnica sa vitaminom B6, kao što su losos, piletina i smeđi pirinač, takođe su dobri izvori drugih vitamina B. Ako nemate probleme sa varenjem ili restriktivnu ishranu, verovatno ćete moći da dobijete dovoljno vitamina B tako što ćete jesti raznovrsnu hranu svake nedelje.

Jedini slučajevi kada bi dijetetičar ili lekar mogao da bude zabrinut zbog određenih nivoa vitamina B bio bi ako ne jedete životinjske proteine ili ako planirate da zatrudnite. LJudi koji ne jedu meso obično moraju da traže opcije obogaćene hrane, kao što su žitarice ili tofu, da bi postigli vitamin B12 ili će uzimati suplemente, piše The List.

Vitamina B najviše ima u lososu, grašku, tofu, govedini, avokadu, spanaću, jajima, braon pirinču, piletini, sočivu i pečurkama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare