Muzej je osnovan 1998. godine i vrlo brzo je postao veoma popularan kod stranih turista. Više od 95.000 ljudi je posetilo to zdanje 2018. godine.
U novoj prostorijama posetiocima se nudi retrospektiva o čokoladi, od porekla biljke kakao do gotovog proizvoda. U muzeju se mogu videti tehnike uzgajanja kakaa kod Asteka i Maja pre 5.000 godina do proizvodnje pralina u 20. veku.
Tamo se nalaze i mape koje pokazuju pomorske puteve dolaska kakaa do Evrope. Pretpostavlja se da je kakao prvi put u Evropu stigao 1519. godine.
Na kraju posete mogu se degustirati sveže tek napravljene praline.
Belgijska čokolada ima reputaciju veoma kvalitetne čokolade, a praline, kao čokoladna bombona za jedan zalogaj je 1912. osmislio upravo Belgijanac, Žan Neuhaus (1877-1953).
Belgija je, pored čokolada i čokoladnih poslastica, poznata i po tradicionalnom vaflu koji liči na bakin kolač.
Izvor: Beta