Najveći vinski podrum na svijetu: Posjećuju ga Putin, Merkelova i Bajden, a Gagarin se tu izgubio - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najveći vinski podrum na svijetu: Posjećuju ga Putin, Merkelova i Bajden, a Gagarin se tu izgubio

Moldavijan ima najveći vinski podrum na svetu, Milestii Mici je naziv kompleksa koji je osnovan 1969. godine u cilju skladištenja i čuvanja visokokvalitetnih vina.

Podrum je organizovan kao grad za sebe. Svaki ćošak predstavlja „ulicu“ nazvanu po sorti koju čuva, npr. pino, marlo, kaberne sovinjon… Koliko je prostor nalik na grad, govori činjenica da se biciklom ili automobilom možete provozati kroz podrum.

Nazivaju je najsiromašnijom evropskom zemljom. Nalazi se između Rumunije i Ukrajine, a obale Crnog mora su skliznule za dlaku – stala je Ukrajina koja drži pojas do mora širok oko dva kilometra. Veoma loše. Ali zato postoji nešto što niko drugi nema, i možda je tu našla spas.

Na ulazu u Milestiju Micci dočekaće vas čak i česma za vino u obliku velikog bureta. A onda vas put vodi u podzemlje, gde se čuvaju flaše najfinijeg vina na temperaturi od 12 do 14 stepeni. Neki od njih stoje decenijama, a ukupno ćete ovde naći dva miliona flaša. Najviše su crna vina, 20 odsto bela i 10 odsto desertna vina.

Podrum se proteže na, pazite sad ovo, 200 kilometara! Doduše, od toga je samo manji deo od 55 kilometara u upotrebi, no svejedno je impresivno. To potvrđuje i podatak da je 2005. godine Milestii Mici ušao u Ginesovu knjigu rekorda kao najveća kolekcija vina na svetu.

Ovaj podrum je svojevrsni muzej: možete videti automobil koji koriste Putin, Angela Merkel i Džo Bajden kada ih posećuju, najskuplja vina na svetu, egzotična vina sa lekovitim biljem, kolekciju zloglasnog naciste Hermana Geringa ( zauzeli Rusi posle okupacije Nemačke)…

Jednom prilikom, Jurij Gagarin, sovjetski astronaut i vojni pilot, posetio je ovaj podrum i prilikom posete vinariji – izgubio se! Turistički vodiči se danas šale da mu je očigledno bilo lakše da ode u svemir nego da nađe izlaz iz ove metropole pića.

Ako želite da se počastite, nema na čemu: cena ulaza i degustacije je oko 60 dolara, a ako želite malo duži obilazak sa vodičem koji uključuje raskošnu večeru i degustaciju, potrošićete skoro 200 dolara. A ako vas novčanik baš peče, znajte da ovde možete pošteno da „zviždite”. Najskuplju kolekciju čine vina koja koštaju oko 500 evra.

Danas objavljeno

Poznata glumica proslavila 50. rođendan

Vanja A

Feng Shui biljke za dobru energiju

Vanja A

Kim Kardašijan snimila uputstvo kako staviti maramice u kutiju pa postala meta ismijavanja

Vanja A

Ostavite komentar