25. Septembra 2019.

Najveći Trampov skandal: Šta znamo dosad?

Big Portal

Službena istraga za mogući opoziv predsednika Donalda Trampa zbog optužbi da je pokušao da iskopa političku “prljavštinu” o potencijalnom suparniku na predsedničkim izborima 2020. godine Džou Bajdenu, američkom političkom veteranu i potpredsedniku države u dva mandata Baracka Obame, piše Index.hr.

Evo što zasad znamo o aferi koju je pokrenuo misteriozni uzbunjivač iz američke obaveštajne zajednice.

Politički skandal počinje 25. jula telefonskim razgovorom Trampa i novoizabranog ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Američki predsednik je priznao da je tokom razgovora zatražio da se istraže poslovi Bajdenova sina Hantera u Ukrajini.

Vol strit žurnal objavio je da je Tramp “otprilike osam puta” zamolio predsednika Ukrajine da sarađuje s njegovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem na istrazi o Hanteru Bajdenu.

Demokrate u Zastupničkom domu optužili su Trampa i Đulijanija da su, u zamenu za vojnu pomoć, pokušali da primoraju Ukrajinu da pokrene “politički motivisanu” istragu o Bajdenovom sinu što bi moglo da predstavlja “neverovatnu zloupotrebu vlasti”.

Tri zastupnička odbora na čijem su čelu demokrati zatražila su da Bela kuća preda transkript sadržaja telefonskog razgovora. Tramp je naznačio da će biti srećan ako se transkript javno objavi, ali to još nije učinjeno.

Američka vojna pomoć Ukrajini

Prema Vašington postu, nedelju dana pre razgovora sa Zelenskim, Tramp je zatražio da se zaustavi američki paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 400 miliona dolara.

Tramp je odbacio da je trgovao vojnom pomoći u zamenu za pokretanje istrage o sinu svog političkog rivala. Vol strit žurnal napominje da Tramp tokom razgovora nije izričito spomenuo vojnu pomoć.

“To uopšte nisam učinio”, kazao je Tramp novinarima, dodavši da nije kazao da Ukrajina mora nešto da uradi kako bi nešto dobila zauzvrat.

Takođe je, govoreći o Ukrajini, kazao da “želi da vidi zemlju koja neće biti korumpirana”.

Hanter Bajden

Hanter Bajden je od aprila 2014. do aprila 2019. bio član uprave Burisma holdingsa, ukrajinske energetske firme optužene za koruptivne radnje, ali on lično nije bio osumnjičen ni za šta.

Kao Obamin potpredsednik, Bajden i drugi zapadni čelnici pritiskali su Ukrajinu da se reši glavnog državnog tužioca Viktora Šokina zbog optužbi da zatvara oči na korupciju u zemlji.

Tramp tvrdi da je Bajden tražeći smenu Šokina hteo da zaštiti svog sina, ali su te tvrdnje odbačene jer su Šokinovo uklanjanje tražile brojne zapadne vlade, a ujedno nema nikakvih dokaza da je Bajden učinio bilo što ilegalno.

Zviždač

Nepoznati uzbunjivač iz američke obaveštajne zajednice podneo je 12. avgusta pritužbu Majklu Atkinsonu, glavnom inspektoru u obaveštajnoj zajednici (ICOG), vezanu uz “vrlo hitno” pitanje.

Nakon što je pregledao dokument, Atkinson je zaključio da je “verodostojan” i prosledio ga 26. avgusta direktoru nacionalne obaveštajne agencije Džozepu Megiriju, kojeg je postavio Tramp.

Odbor za obaveštajne poslove Zastupničkog doma zatražio je uvid u pritužbu, ali Megiti odbija da im dostavi.

Po Vašington postu, navedeni dokument spominje “obećanje” koje je Tramp dao u telefonskom razgovoru sa stranim čelnikom. To se odnosi na razgovor 25. jula sa Zelenskim.

Opoziv

Predsednica Zastupničkog doma Kongresa SAD, demokratkinja Nensi Pelosi, u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsednika Donalda Trumpa i izjavila da niko nije iznad zakona.

Zastupnički dom koji kontrolišu demokrate ispitaće je li Tramp tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena koji trenutno ima najviše izgleda da postane predsednički kandidat Demokratske stranke na izborima 2020. godine, rekla je Nensi Pelosi.

“Stoga danas objavljujem da Zastupnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv”, rekla je.

“Predsednik mora da snosi odgovornost. Niko nije iznad zakona”, rekla je Nensi Pelosi.

Tramp je objavu istrage nazvao “lovom na veštice”.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare