18. Aprila 2021.

Najveći glečer na svijetu više ne postoji: Bio je težak milijardu tona, razbio se na nekoliko dijelova

Big Portal

Donedavno najveći glečer na svetu A68, više nema taj status. A68 je pokrivao oblast od blizu 6.000 kvadratnih kilometara kada se odlomio od Antarktika 2017. godine i bio je veličine Velsa.

A68 se odvojio od Larson C ledene oblasti na ivici antarktičkog poluostrva i godinu dana je uglavnom mirovao, međutim, onda je počeo da pluta prema severu i da ubrzava usled jakih struja i vetrova.

Težak milijardu tona, glečer je krenuo ka Južnoj Džordžiji, britanskoj ostrvskoj teritoriji u južnom Atlantiku, sa plićacima gde se istopi većina lednika.

Ovaj glečer je nekako uspeo da izbegne tu sudbinu, ali su ga umesto ostrvskih plićaka, progutale toplije vode i više temperature vazduha u Atlantiku, i razbile ga u delove.

– Zapanjujuće je da je A68 trajao toliko. Razbio se na četiri, pet delova, a onda su se ti delovi dodatno razbili u još manje – rekao je Ejdrijan Lakmen, sa univerziteta u Svonsiju za Bi-Bi-Si.

A68 će najbolje ostati upamćen po prvom glečeru koji je postao “zvezda” na društvenim mrežama, jer su ljudi iz celog sveta kačili satelitske snimke lednika, zaključuje britanski medij.

Izvor: Telegraf.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare