7. Marta 2019.

Najveći broj državljanstava građanima BiH dodjeljuju ove četiri zemlje

Big Portal

Državljani BiH na prvom su mjestu za četiri članice kada je riječ o ukupnom udjelu zahtjeva.

Kako navodi Eurostat, sa državljanima Bosne i Hercegovine najviše posla imaju Slovenija, Hrvatska, Austrija i Danska.

Naime, u statistici koja se odnosi na Dansku državljani BiH dijele prvo mjesto s Poljacima kada je riječ o procentu ukupnih odobrenih zahtjeva za dansko državljanstvo.

Bosanci i Poljaci pojedinačno čine 5,1 odsto svih zahtjeva ili oko 380 odobrenih zahtjeva pojedinačno. Na drugom mjestu su Iračani sa 4,9 odsto.
Austrija takođe ima puno posla s Bosancima i Hercegovcima pa je udio naših državljana u ukupnom broju odobrenih zahtjeva visokih 14,1 posto ili 1.286 građana. Na drugom mjestu su Turci, a na trećem Kosovari.

Hrvatska se takođe puno bavi našim državljanima pa je tokom 2017. godine broj novih državljana Hrvatske porijeklom iz BiH iznosio 44,9 odsto ili 308. Na drugom mjestu su Kosovari, a na trećem Srbijanci, piše Klix.

Slovenija procentualno ima najveći udio Bosanaca i Hercegovaca među svojim novim državljanima. Od 1.563 zahtjeva, čak 917 je iz BiH ili 58,7 odsto. Na drugom mjestu su Makedonci, a na trećem Srbijanci.

Iako Njemačka nije navedena u kontekstu državljana BiH, jer je procenat izuzetno mali u odnosu na pomenute države, Agencija za statistiku Njemačke je prošle godine izdala saopšenje u kojem je naglašeno da je 2.089 ljudi porijeklom iz BiH dobilo državljanstvo Njemačke tokom 2017., što predstavlja tek 1,8 odsto od 112.211 naturalizovanih građana.
SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare