Najveće vozilo bez vozača: Teško 300 tona, može da radi sedam dana - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Najveće vozilo bez vozača: Teško 300 tona, može da radi sedam dana

Čuvena američka kompanija Caterpillar, poznata je po proizvodnji nekih od najvećih i najkompleksnijih građevinskih mašina i kamiona na svijetu.

Među njima je i veliki broj automatizovanih sistema, koji potpuno samostalno obavljaju najrazličitije građevniske poslove.

Među brojnim takvim mašinama su i veliki autonomni kamioni tegljači, bez tereta teški 284 tone, koji su u stanju da prevozi nevjerovatnih – 687 tona tereta.

Caterpillarovi autonomni kamioni do sada su, prema tvrdnjama proizvođača, prevezli dovoljno tereta da bi se njime mogao posuti auto-put sa četiri trake koji bi se protezao oko cijele zemljine kugle.

To je izvedeno u periodu od 7 dana, tokom kojih su kamioni radili 24 sata bez prekida, u stvarnim uslovima rudnika. Za to je zaslužan i impresivan softver, koji operatrima omogućava da pomno prate i, po potrebi, kontrolišu kamione, koji su cijeli posao obavili bez i jednog incidenta ili kvara.

Inače, u dosadašnja istraživanje i razvoj autnomnih sistema, Caterpillar je uložio čak dvije milijarde dolara, a do sada je mu je odobreno, gotovo neverovatnih, 16.000 patenata u segmentu autonomnih vozila.

(Telegraf.rs)

Danas objavljeno

Volkswagen najavljuje električni SUV sa autonomijom od 700 km

Vanja A

Munro – moćni električni terenac iz Škotske FOTO

Vanja A

Kakve automobile pravi Rivian koji danas otvara tehnološki centar u Beogradu FOTO

Vanja A

Ostavite komentar