15. Marta 2022.

Najveće vojne vježbe do sada u Norveškoj – Rusija nije srećna

Big Portal

To se nikako ne dopada Rusima, koji dele 200 km kopnene granice sa Norveškom, koja je domaćin vežbi.

Pre oko osam meseci, dok e svet bavio pandemijom koronavirusa, lideri NATO-a su na svojim sajtovima objavili da će u martu 2022. izvesti veliku vojnu vežbu pod nazivom “Hladni odgovor 2022”. u severnoj Norveškoj.

Najavili su da će u njemu učestvovati 30.000 vojnika iz 27 zemalja NATO-a, kao i 220 aviona i 50 brodova. Ove brojke pokazuju da je ovo najveća vojna vežba na Arktiku u poslednjih 30 godina.

Eskalacijom ruskih odnosa sa Ukrajinom ova vežba je dobija dodatni značaj.

To znaju i u NATO-u, pa su se odmah ogradili od ideje da to ima veze sa Rusijom.

“Vojna vežba je najavljena pre osam meseci kada nije bilo nepravednih vojnih dejstava na teritoriji Ukrajine. NATO u toj situaciji deluje preventivno i pazi da ne eskalira situaciju “, stoji na njihovom sajtu i dodaju da su pozvali Rusiju da bude tamo kao država posmatrač, ali su oni to odbili.

Ova objašnjenja Rusiji ništa ne znače. Oni imaju svoj stav. a to je da NATO bude što dalje od njihovih granica. Oni su zabrinuti jer država sa kojom se graniče trenutno dozvoljava da se ova akcija izvede.

“NATO-ova vežba velikih razmera “Hladan odgovor” odražava opštu želju Alijanse da ojača svoje prisustvo u severnoj Evropi. Pretpostavljamo da bilo kakvo povećanje vojnih kapaciteta NATO-a u blizini ruskih granica ne doprinosi jačanju bezbednosti u regionu. Nije bilo zvaničnih informacija o pozivu ruskih posmatrača na vežbu u Ambasadi”, napisali su iz ruske ambasade u Norveškoj na društvenim mrežama.

Uprkos protivljenju vežbe su počele
“To je odbrambena vojna vežba”, rekao je Ingve Odlo, norveški general zadužen za operaciju.

Osim NATO-a, u akciji učestvuju i Švedska i Finska. Zemlje koje nisu članice NATO-a. Oni su već učestvovali u ovoj vojnoj vežbi, koja se svake dve godine održava u Norveškoj, ali situacija u to vreme nije bila tako delikatna.

Glavna “zvezda” cele vojne vežbe biće nosač aviona HMS Prince of Vales.

Na nosaču se nalazi najviši pomorski štab u britanskoj Kraljevskoj mornarici – komandant Udarnih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, na čelu sa kontraadmiralom Majkom Atlijem, koji će predvoditi značajnu operativnu grupu u sklopu napora NATO-a za mir i stabilnost u Evropi.

“NATO je kamen temeljac odbrane Ujedinjenog Kraljevstva i naša posvećenost alijansi je apsolutna. Privilegija je biti komandant pomorske komponente Ujedinjenog Kraljevstva dok učestvujemo u ovoj vežbi pod vođstvom Norveške”, rekao je kontraadmiral Majk Atli.

Vojna vežba trajaće još 15-ak dana. Okupljene snage će trenirati u najekstremnijim mogućim uslovima, na temperaturi znatno ispod nule.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare