14. Novembra 2021.

Najveće otkriće u egipatskoj pustinji u posljednjih 50 godina

Big Portal

Veruje se da su faraoni pete dinastije podigli šest Hramova sunca uz svoje piramide, koje bi im osigurale božanski status nakon smrti.

Hramovi sunca su, s druge strane, imali drugačiju ulogu. Njihova je svrha bila pretvaranje faraona u bogove za vreme njihovog života.

“Svaki je faraon hteo piramidu kako bi vaskrsnuo, ali to faraonima pete dinastije nije bilo dovoljno pa su izgradili hramove kako bi postali bogovi, bogovi sunca, (poput boga Ra, egipatskog boga sunca, ujedno i najmoćnijeg egipatskog boga)”, rekao je dr. Maksimiliano Nuzolo koji je jedan od egiptologa koji tragaju za izgubljenim hramovima sunca.

Nuzolo se fokusirao na jedan od otkrivenih hramova, koji je izgrađen u vreme faraona Nusera koji je Egiptom vladao 30 godina, u 25. veku pre Hrista.

Kopanjem ispod ostataka tog hrama sunca pronađen je blatnjavi temelj stupa. Kada su odstranjeni pesak i delovi kamena, otkriven je 60 centimetra visok temelj vapnenačkog stupa.

“Znali smo da se ispod kamenog hrama faraona nešto nalazi, samo ne znamo radi li se o delu istog hrama ili potpuno novom hramu. Pretpostavljamo da bi moglo da se radi o novoj građevini. Možda još jednom izgubljenom Hramu sunca”, rekao je Nuzolo nakon otkrića.

Usledio je i pronalazak tajnog skrovišta s posudama za skladištenje piva, koje su se upotrebljavale kao deo rituala koji su se izvodili na svetim mestima. To je istraživačima dokazalo da se zaista radi o hramu.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare