2. Augusta 2020.

Najveće demonstracije protiv Netanjahua, u Jerusalimu demonstriralo više od 10.000 ljudi

Big Portal

Protesta je bilo i u Tel Avivu i ispred njegove kuće u primorskom gradu Cezareji.

Bili su to jedni od najvećih protesta u proteklim nedeljama, navodi Asošiejted pres, a izraelski mediji javljaju da se u Jerusalimu okupilo da demonstrira preko 10.000 ljudi.

Hiljade Izraelaca izlazi na ulice nekoliko puta nedeljno tokom ovog leta pozivajući na ostavku dugogodišnjeg lidera jer mu se sudi za korupciju i u znak protesta zbog njegovog odnosa prema krizi nastaloj zbog pandemije korona virusa.

Demonstranti su danas glasno trubili, i nosili izraelske zastave i postere na kojima je pisalo “krajm minister” (ministar zločina), koristeći igru reči umesto njegove titule “prajm minister”.
Te demostrancije protiv Netanjahua su najveće od 2011. godine kada se protestovalo zbog visokih troškova života.

Netanjahu je pokušao da umanji značaj takvih okupljanja nazivajući demonstrante levičarima i anarhistima.

Kasno večeras je Netanjahuova konzervativna partija Likud izdala saopštenje optuživši dve privatne TV stanice da daju publicitet demonstrantima i preuveličavaju važnost okupljanja.

Mada su demonstracije bile uglavnom mirne u proteklim danima bilo je i nasilja i neki demonstranti su se sukobili sa policijom optužujući je da koristi prekomernu silu dok su male grupe Netanjahuovih pristalica povezane sa ultradesnicom napadale demonstrante.

Netanjahu tvrdi da demonstranti huškaju na nasilje protiv njega, a izraelska policija je ovih dana uhapsila oko 20 aktivista ultradesnice i ona je u visokoj pripravnosti zbog mogućeg nasilja protiv demonstranata.

Demonstracije organizuju razne grupe aktivista od kojih se neke protive da Netanjahu bude na vlasti dok mu se sudi za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanje mita u tri slučaja.

Mnogi demonstranti uključujući mlade nezaposlene Izraelce optužuju Netanjahua da je loše rukovodio krizom zbog zaraze novim virusom i nanetom ekonomskom štetom.

Nezaposlenost u Izraelu premašila je 20 procenata i mnogi veruju da je ta zemlja isuvše brzo otvorila ekonomiju posle početnog uspeha u suzbijanju virusa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare