18. Novembra 2022.

Najveća piratska biblioteka elektronskih knjiga pala zbog TikTok heštega

Big Portal

Oni su 3. novembra uhapšeni u Argentini, kada je vlada SAD zaplenila kompleksnu mrežu od skoro 250 isprepletanih web domena, čime je ugašen pristup ka preko 11 miliona knjiga koje je Z-Library distribuirala. Ono što je interesantno je da je Z-Library i dalje aktivna na dark webu, što znači da je vrlo jednostavno povratiti celu biblioteku u nekom trenutku.

FBI sumnja da su dvoje uhapšenih odgovorni za Z-Library od samog starta, ali postoji šansa da je u projektu učestvovalo više lica, navodi TorrentFreak, posebno jer se optužnica odnosi samo na period između 2018. i 2022. godine, a sajt radi više od deset godina.

Ako Napolski i Ermakova budu optuženi, u optužnici se navodi da će se od njih „oduzeti bilo koja imovinu, stvarnu ili ličnu, koja predstavlja ili proističe iz prihoda stečenih direktno ili indirektno kao rezultat takvih krivičnih dela“. TorrentFreak takođe piše da Argentina još nije dobila zahtev od SAD da izruči optužene, ali će to biti sledeći korak ka gašenju Z-Library.

#zlibrary

Z-Library radi od 2009. godine i deli besplatne e-knjige svim zainteresovanim čitaocima ali tek kada su nedavno počeli da se pojavljuje na TikToku, autori koji protestuju zbog piraterije rešili su da im stanu na put.

zlibrary.jpg

Prošlog meseca, Udruženje autora požalilo se kancelariji ministarstva trgovine SAD, detaljno navodeći rastuću popularnost TikTok heštega #zlibrary—koji je pogledalo 19 miliona korisnika na ovoj mreži. Jedna od autora je izjavila: „Z-Library nas ubija. Knjiga koju objavimo ujutru je u Z-Library do ručka. Ovo nije jedini sajt koji krši autorska prava, ali se stalno pojavljuje u TikTok video snimcima.“

U žalbi se navodi da hešteg #zlibrary na TikTok platformi ima 19 miliona pregleda, u kojima se promoviše kao mesto za dobijanje besplatnih e-knjiga.“

Korak ka suzbijanju piraterije

Iako je ovo hapšenje svakako uticalo na smanjenje online piraterije, Z-Library je samo jedan od sajtova koji se bavi ovim poslom, a Library Genesis Project (Libgen) je podjednako veliki.

Sa druge strane, interfejs koji ima Z-Library je najjednostavniji za korišćenje, što je i dovelo do velike popularnosti, a najzagriženiji korisnici i dalje mogu da mu priđu na dark webu preko Tor browsera.

Budućnost Z-Library ostaje neizvesna, bar dok se Napolski i Ermakova ne izruče SAD i ne dokažu njihovu krivicu. Ukoliko se optužnica dokaže, to bi moglo da znači da će Ministarstvo pravde SAD da nastavi sa ovakvim potezima, te da im Libgen može biti sledeća meta.

shutterstock_1937662558.jpg

Izvor: Shutterstock

Obrazovanje je skupo

U zemljama kao što je SAD, cena obrazovanja je mnogo skuplja nego kod nas, a knjige su jedan od većih troškova koji se stavljaju pred studente, koji su inače bili najveći korisnici Z-Library. Naravno da ne podržavamo nikakav vid piraterije, ali su značajna sredstva uložena u obaranje Z-Library možda mogla da se ulože u pronalaženje rešenja koje bi omogućilo jeftinije knjige. Jer ako nešto treba da bude jeftini – to je obrazovna literatura.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare