Najveća muzička kompanija će najvjerovatnije biti prodata za 42 milijarde dolara - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Najveća muzička kompanija će najvjerovatnije biti prodata za 42 milijarde dolara

Američki hedž fond investitor i milijarder Vilijam Akman (William Ackman) planira da kupi kompaniju Universal Music Group preko specijalne namjeske kompanije za preuzimanje (SPAC).

Listovi Wall Street Journal i New York Times pišu o ukupnom iznosu od 42 milijarde dolara, čime bi bili obuhvaćeni i svi postojeći dugovi trenutno najveće kompanije u muzičkom biznisu.

„SPAC manija“ na američkim berzama se očigledno još uvjek nije okončala. Akmanov investicioni fond Pershing Square će formirati novo preduzeće sa jedinom namjenom da u njega „utopi“ Universal Music Group na američkom tlu, prenose mediji.

S druge strane, Universalov većinski vlasnik je francuska kompanija Vivendi, dok manjinski udio u vlasništvu ima i kineski Tencent. Universal ima više od 8.000 zaposlenih, ali, što je bitnije, takođe i ogroman katalog muzičkih radova najpopularnijih muzičkih zvijezda današnjice, kao što su Taylor Swift, Lady Gaga, Maroon 5, Elton John, Kanye West, ABBA, Billie Eilish, Rihanna, Guns N’ Roses…

Međutim, prema prvim najavama Vivendi ne namjerava da napusti u potpunosti muzički biznis, već će izgleda kreirati novu kompaniju u ovoj industriji, i to sa sjedištem u Holandiji. Imajući u vidu da originalni francuski vlasnici posjeduju značajan „know-how“, pretpostavka je da će uskoro izdići novi takmac na svjetskoj muzičkoj sceni, piše Biznis.rs.

Fond Pershing Square je formirao specijalnu ćerku kompaniju Pershing Square Tontine Holding, koja je nedavno imala listiranje na berzi sa cijenom od 20 dolara po akciji. Posle prvobitnog uzleta do vrijednosti od oko 26 dolara, njene akcije su pale na nivo od 23,5 dolara.

Pad vrijednosti akcija SPAC kompanija neposredno pred preuzimanje njihovih „žrtava“ njihov je uobičajeni trend, jer odražava početni skepticizam investitora da li će dogovor biti do kraja sproveden, napominju u WSJ.

Izvor: Bankar

Danas objavljeno

Meta tužila programere zbog krađe WhatsApp naloga

Vanja A

Moderna poljoprivreda koristi dronove i 5G zarad bolje efikasnosti i manjih troškova rada

Vanja A

Boston Dynamics vas moli da ne stavljate oružje na njihove robote

Vanja A

Ostavite komentar