Najveća krađa kriptovaluta u istoriji: Počinili je - reperka sa TikToka i mađioničar - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Najveća krađa kriptovaluta u istoriji: Počinili je – reperka sa TikToka i mađioničar

Američko ministarstvo pravosuđa u utorak je objavilo da je razotkrilo najveću krađu kriptovaluta u istoriji.

Takođe, ministarstvo je navelo je zaplenilo rekordnih 3,6 milijardi dolara u bitkoinu.

Finansijski svet je s nestrpljenjem iščekivao da se otkrije ko stoji iza istorijske pljačke, a svi su su očekivali iskusne hakere ili bankare na visokim pozicijama, piše The Telegraph.

Međutim, otkrivena su imena TikTok reperke i njenog muža mađioničara. Njujorčanin Ilja “Holanđanin” Lihtenštajn (34) i njegova supruga Heder Morgan (31) uhapšeni su na Manhetnu ove nedelje zbog optužbi za pranje novca povezanog s krađom. Par je deo ukradenog novca u bitkoinu potrošio na zlato, nezamenljive tokene (NFT) i Volmartove poklon kartice od 500 dolara, kazali su tužioci, prenosi Index.

Ona se predstavljala kao reperka, rekla da je krokodil sa Vol strita

Lihtenštajn i Morgan bili su aktivni na društvenim mrežama, gde se ona predstavljala kao reperka Rezlkan (Razzlekhan), što je pseudonim koji je nastao, kako je objasnila na svojoj veb stranici, kao “kombinacija Džingis Kana i pice”. Heder Morgan optužena je za pranje milijardi dolara u kriptovaluti ukradenoj hakovanjem virtuelne menjačnice 2016.

Osim što se bavila repovanjem, Morgan se oprobala u slikarstvu, modnom dizajnu i pisanju, a predstavljala se i kao svojevrstan korporativni trener. Jedan od njenih nedavnih radova nosi naslov “Saveti za zaštitu vašeg poslovanja od sajber kriminalaca” i sadrži intervju s vlasnikom jedne kripto menjačnice o tome kako sprečiti prevaru.

U jednom videu objavljenom na društvenim mrežama ona pleše ispred njujorške berze i predstavlja se kao “krokodil s Vol strita”. U drugom muzičkom delu kaže da je “poštovanje pravila za budale”.

“Najveća finansijska zaplena ministarstva pravosuđa u istoriji”

Bračni par je sada optužen za pokušaj pranja 119.754 bitkoina ukradenih nakon što je haker provalio u menjačnicu Bitfineks 2016. i pokrenuo više od 2.000 neovlašćenih transakcija. Zvaničnici ministarstva pravosuđa rekli su da su transakcije u to vreme bile procenjene na 71 milion dolara u bitkoinu, ali s porastom vrednosti najveće kriptovalute, vrednost sada prelazi 4,5 milijardi dolara.

Bila je to najveća finansijska zapljena ministarstva pravosuđa u istoriji, rekla je zamenica glavnog državnog pravobranioca Lisa Monako i dodala kako ovaj slučaj pokazuje da kriptovalute “nisu sigurno utočište za kriminalce”. Ilja Lihtenštajn i Heder Morgan suočeni su s optužbama za pranje novca, kao i za prevaru SAD. Slučaj je trenutno na saveznom sudu u Vašingtonu.

Kad su se prvi put pojavili na saveznom sudu na Manhetnu u utorak popodne, sudinica Debra Friman odredila je kauciju od pet miliona dolara za Lihtenštajna i tri miliona za Morgan i zahtevala da njihovi roditelji polože svoje kuće kao osiguranje da će se optuženici vratiti na sud.

Ključni trag bio je svojevrsni Ibej na dark vebu

Ključni trag koji je doveo do njihovog hapšenja možda leži u zatvaranju ilegalne platforme Alfa bej (AlphaBay) 2017. godine. Naime, vladini zvaničnici su rekli da je deo novca bio prebačen na Alfa bej, što je zapravo svojevrsna verzija Ibeja (eBay) koja se nalazi na dark vebu.

Kada je stranica uklonjena, verojatno je vlastima omogućen pristup internim zapisima o transakcijama na Alfa beju povezanim s kriptovalutnim računom na Lihtenštajnovo ime, kazala je kompanija za praćenje digitalnih valuta Eliptik. Bitfineks je u saopštenju rekao da sarađuje sa ministarstvom pravosuđa na “utvrđivanju prava na povrat ukradenog bitkoina”.

Lihtenštajn i Morgan također su pokušali da operu novac preko mreže kripto menjačnica te su tvrdili da su novac, zapravo, uplate startapu gospođe Morgan, saopštilo je ministarstvo pravosuđa.

Par je sada u kućnom pritvoru, ne smeju trgovati kriptovalutama i pod elektronskim nadzorom su

Heder Morgan, koja je u sudnici nosila belu majicu sa kapuljačom, često se osvrtala gledajući svoje roditelje, koji su takođe bili prisutni. I ona i Lihtenštajn, koji ima dvojno američko-rusko državljanstvo, kazali su da su svesni teških posledica ako pokušaju da pobegnu.

Bračnom paru je određen kućni pritvor sa elektronskim nadzorom i zabranjeno im je da učestvuju u kripto transakcijama do suđenja, rekla je sudija Friman. Sudija u Vašingtonu, gde će se održati dalja saslušanja, kasnije bi mogao da postavi drugačije uslove.

Tužioci su za par tražili pritvor, tvrdeći da postoji opasnost od bega. No, sudinica Friman je rekla da ju je na odluku o kućnom pritvoru podstakao argument braniteljke Anirud Bansal da su i Lihtenštajn i Morgan znali da su pod istragom od novembra i da su uprkos tome ostali u SAD.

Danas objavljeno

Problemi za Starlink u SAD i Kanadi, brzine ozbiljno opale

Vanja A

Windows 11 2022 ažuriranje prouzrokuje probleme u igrama

V.R.

Infinix lansira svoj prvi premium Android TV sa 55-inčnim QLED ekranom

V.R.

Ostavite komentar