Najtopliji jun u istoriji Novog Zelanda - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Najtopliji jun u istoriji Novog Zelanda

Na Novom Zelandu registrovan je najtopliji jun otkako se mjeri temperatura, u vrijeme kada vlasti imaju problem sa otvaranjem skijaških centara, a stručnjaci predviđaju kraće južne zime u budućnosti.

Do novog rekorda doveo je niz faktora, uključujući češće vjetrove koji dolaze sa toplijeg sjevera umjesto sa Antarktika na jugu, kao i neobično visoka temperatura vode u okeanu, izjavio je stručnjak za klimu Gregor Macara iz Državnog instituta za vodu i atmosfersko istraživanje.

On je rekao da će se vrijeme mijenjati iz mjeseca u mjesec, te da postoji trend porasta temperature i generalnog zagrijavanja, javio je AP.

Iz Instituta je saopšteno da je prosječna temperatura u junu bila 10,6 stepeni po Celzijusu, što je dva stepena toplije od tridesetogodišnjeg prosjeka za jun i za 0,3 stepena više od ranijeg rekorda iz 2003. i 2014. godine. Bilježenje temperature na Novom Zelandu počelo je 1909. godine.

Macara je istakao da je prosječna temperatura na Novom Zelandu porasla za oko jedan stepen u proteklih 100 godina, te da se, ukoliko se nastavi trend, mogu očekivati kasnije i blaže zime, kao i ranija proljeća.

Danas objavljeno

Srpskoj listi 100 odsto glasova u Severnoj Mitrovici, Radojević ubjedljiv

M.

Uhvaćena nova mula na “Tuđmanu”

M.

Američki i kanadski vojni brodovi kod Tajvana; Kina bijesna

M.

Ostavite komentar