27. Decembra 2020.

Najteži Bondov zadatak ikada – žestoka borba za prava na nastavke

Big Portal

Čelnici američke filmske kompanije MGM razmišljaju o prodaji svog kataloga filmova o britanskom tajnom agentu, pa čak i o prodaji prava na produkciju budućih filmskih nastavaka po cijeni od oko 4 milijarde funti.

Američki MGM nada se da će pokrenuti bitku za prava koja bi mogla da zainteresuju striming servise poput Netfliksa. Njegova najveća imovina uvjerljivo je filmska franšiza Džejms Bond, koju dijeli s porodicom Brokoli, suvlasnikom autorskih prava.

Interesovanje za Bonda poraslo je u oktobru nakon smrti Šona Konerija, prvog i, po mnogima, najboljeg glumca koji je utjelovio britanskog tajnog agenta na filmskom platnu.

MGM je takođe producirao ili distribuisao filmove poput “Roki” franšize, “Plesa s vukovima” i trilera “Kad jaganjci utihnu” o kanibalu Hanibalu Lekteru, kao i mnoge TV serije, uključujući “Sluškinjinu priču”.

Kako navodi “Daily mail”, i ranije se čelništvo MGM-a poigravalo s mogućnošću prodaje svog kataloga, ali pandemija i rast popularnosti striming servisa naveli su ih na razmišljanje da bi ovaj put mogli dobro da ga unovče, sa investitorima privatnog kapitala kao mogućim suparnicima striming gigantima u novčanom nadmetanju.

Američka filmska kompanija, koja u svom katalogu ima više od četiri hiljade filmskih naslova i više od 17 hiljada sati snimljenog televizijskog materijala, već je postala predmet brojnih nagađanja o prodaji prava, a “Apple” i “Amazon” proglašeni su potencijalnim kupcima.

“Wall Street Journal” izvjestio je da je studio, čiji je najveći dioničar njujorški hedge fond, angažovao Morgan Stenli i LionTree LLC kako bi ih savjetovali o procesu formalne prodaje svog filmskog i televizijskog asortimana.

(B92)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare