8. Jula 2022.

Najtanji sat na svijetu Ferrari prodaje po cijeni četiri hiperautomobila

Big Portal

Debljina ovog sata koji ide na zglob ruke iznosi samo 1,75 milimetara, a Ferrariju je u ovom poduhvatu pomogla i firma Richard Mille.

Prvi časovnik koji je nastao kao plod saradnje između brendova po imenu Richard Mille i Ferrari, se ispostavio kao najtananiji mehanički sat na svijetu, na koji način je oduzeo nezvaničnu titulu u ovoj kategoriji od modela Bvlgari Octo Finissimo Ultra.

Ručni časovnik modela Ferrarija RM UP-01 Ferrari iznosi kako rekosmo samo 1,75 milimetara, što je otprilike onoliko koliko budu debele dvije platne kartice kada se prislone jedna na drugu. Cijena ovakvog ručnog sata dobacuje do cifre od 1,88 miliona američkih dolara što je suma za koju dobijete perjanicu propetog konjića (i to “puta četiri”). Tu ulogu igra model SF90 Stradale sa hiljadu konjskih snaga, a čija cijena u matičnoj Italiji započinje od 430 hiljada evra.

Titanijumsko kućište časovnika Richard Mille RM UP-01 Ferrari je za samo 0,05 milimetara manje debljine od dosadašnjeg rekordera po imenu Bvlgari Octo Finissimo Ultra. Mehanizam časovnika je naravno razvila partnerska kuća Ferrarija na ovom projektu, a i oni su imali pomoćnika u vidu laboratorije Audemars Piguet Le Locle. Sat radi na frekvenciji od 28,8 hiljada vibracija na čas, i ima dovoljnu rezervu energije za rad u trajanju od 45 časova.

Za razliku od konkurentskih rješenja, kalibar RMUP-01 je izrađen kao samostalna jedinica, a ne u kombinaciji sa kućištem. Glavno kućište i skeletizovani mostovi su napravljeni od titanijuma stepena 5. Da bi se smanjila dubina, mala balansna ploča i sigurnosna igla koji sprečavaju klizanje ankera, zamijenjeni su produženim izlazom viljuške.

Visina mehanizma iznosi 1,18 milimetara, dok je težina na nivou od svega 2,87 grama. U isto vrijeme, masa samog časovnika ne prelazi 30 grama. Okvir je pričvršćen za monolitnu osnovu sa trinaest titanijumskih šrafova sa žlijebovima, dva prozora ispod tankih safirnih kristala a koji prikazuju trenutno vrijeme i ravnotežnu jedinicu.

Iako satovi po imenu RM UP-01 Ferrari izgledaju krhko, oni zapravo mogu da podnesu preko ubrzanja koja premašuju granicu od 5.000 g. Kućište sata oko perimetra je zapečaćeno gumenom zaptivkom, krunice su uokvirene keramičkim prstenovima. Navedena vodootpornost je do 10 metara dubine. Integrisana je i gumena traka. Tiraž u kom će sat biti sklopljen je na nivou od samo 150 primjeraka, a nudiće se po cijeni koju smo naveli (1,88 miliona dolara).

(AutoRepublika)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare