Najstariji krater na Zemlji: Ovaj asteroid je najvjerovatnije okončao ledeno doba - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najstariji krater na Zemlji: Ovaj asteroid je najvjerovatnije okončao ledeno doba

Naučnici su u Australiji otkrili najstariji krater koji je udar asteroida ostavio na Zemlji, a koji bi mogao da pojasni kako se naša planeta uzdigla iz ledenog doba.

Asteroid je pogodio Jarabubu u zapadnoj Australiji pre otprilike 2,2 milijarde godina, što ovaj krater čini starim približno polovini godina postojanja Zemlje, napominju istraživači. Pretpostavlja se da je on zapravo okončao ledeno doba. Do ovog zaključka naučnici su došli ispitivanjem minerala pronađenih u stenama na lokaciji gde je asteroid udario u Zemlju. Ovo otkriće je veoma uzbudljivo, dodaju naučnici, jer bi, kako podvlače, mogao da predstavlja događaj zagrevanja naše planete tokom te ere.

Krater Jarabuba ustvari je otkriven 1979. godine, ali geolozi nikada ranije nisu procenili koliko je star. Uz milijarde godina erozije, krater nije vidljiv ljudskom oku. Stoga su naučnici mapirali “ožiljke” kratera u magnetnom polju tog područja kako bi odredili njegov prečnik od 70 kilometara.

“Ovde je pejzaž zapravo veoma ravan jer je toliko star, ali stene su veoma izrazite”, rekao je istraživač Kris Kriskland za BBC:

Kako bi utvrdili kada je asteroid pogodio Zemlju, tim je pregledao sićušne kristale cirkona i monozita u stenama. Kažu da su bili šokirani, jer mogu da se čitaju poput prstenova na drvetu.

Ovi kristali sadrže male količine uranijuma, a s obzirom na to da se uranijum pretvara u olovo konzistentnim tempom, istraživači su bili u mogućnosti da izračunaju koliko je vremena prošlo od udara asteroida.

Tako je krater Jarabubu najmanje za 200 miliona godina stariji od druge strukture ovog tipa, odnosno udara asteroida u Vredefort Domu u Južnoj Africi.

Naučnici kažu da apsolutno postoji mogućnost da se negde na Zemlji krije stariji krater koji samo čeka da bude otkriven, ali što su stariji teže ih je pronaći zbog ponašanja Zemljine kore.

Izvor. B92

Danas objavljeno

De Niro komentarisao vijest da Al Paćino čeka dijete

Zeljka

Džek Nikolson je za ulogu u Betmenu zaradio 15 puta više od glavnog glumca

Zeljka

Šokantna odluka: Škola uklonila Bibliju iz biblioteke zbog “pornografskog sadržaja”

Zeljka

2 0 komentara

smamkueti 17 Februara, 2020 at 9:41 am

Спасибо за пост

Odgovori
pinkjatgw 1 Aprila, 2020 at 6:47 am

ничего такого

Odgovori

Ostavite komentar