31. Januara 2022.

Najstarija riba iz akvarijuma: Dugačka je više od metra i prava je maza

Big Portal

U Bibliji je Metuzalem bio Nojev deda i živio je 969 godina.

Riba koja nosi njegovo ime nije toliko drevna, ali biolozi sa Kalifornijske akademije nauka vjeruju da je stara oko 90 godina, bez poznatih živih vršnjaka.

Metuzalem je dugačak 1,2 metra, ima oko 18 kilograma, i u pitanju je autralijski rogozub, koji je donijet u muzej u San Francisku 1938. iz Australije.

Za Metuzalema zna javnost od 1947, jer su mediji tada prvi put pisali o njemu. Čuveni San Francisco Chronicle je te godine napisao da je Metuzalem “čudno stvorenje” sa zelenim krljuštima koje liče na svježe listove artičoke, a da su ove ribe naučnicima poznate kao moguća karika koja nedostaje između kopnenih i vodenih životinja.

Do prije nekoliko godina Metuzalem je imao “rođaka” u akvarijumu u Čikagu, ali je ta riba, koju su odmila zvali Deda uginula 2017. u 95. godini.

OVO JE NAJSTARIJA AKVARIJSKA RIBA NA SVIJETU: EVO KOLIKO IMA GODINA |  Hayat.ba

“Sada je Metuzalem najstariji”, kaže Alan Džen, biolog na akademiji i čuvar ove ribe.

Vjeruje se da je Metuzalem ženka, ali nikad nisu to sa sigurnošću ustanovili, jer bi bilo potrebno da Metuzalemu uzmu uzorak krvi, što bi moglo da bude riskantno. Na akademiji planiraju da dio peraja pošalju u Australiju, kako bi sa sigurnošću ustanovili da li je u pitanju ženka, i koliko je zaista stara riba.

Džen kaže da Metuzalem obožava da se češka po stomaku i leđima i da je veoma druželjubiva.

“Mojim volonterima kažem da se prema Metuzalemu ophode kao da je podvodno štene. Nekad zna da se uplaši, ali je većinu vremena veoma mirna riba”, kaže biolog.

Metuzalem obožava da jede smokve, ali je veoma probirljiv.

“Jede ih isključivo u sezoni, kada su svježe. Neće da jede ako su bile zamrznute”, kažu na Akademiji.

Osim Metuzalema, na akademiji u akvarijumu drže još dvije jedine iste vrste, za koje se vjeruje da imaju 40 i 50 godina.

Metuzalem je ugrožena vrsta i zabranjen je njen uvoz i izvoz iz Australije, tako da, kad jednom Metuzalem ugine, na akademiji neće moći da nabave zamjenu za njega.

“Pružićemo Metuzalemu najbolju moguću njegu, i nadamo se da će još dugo poživjeti”, kaže Džen, prenosi Telegraf.

Telegraf.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare