Najstarija olimpijska pobjednica proslavila 99. rođendan - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najstarija olimpijska pobjednica proslavila 99. rođendan

Najstarija olimpijska pobjednica, mađarska gimnastičarka Agnes Keleti, proslavila je 99. rođendan.

Slavna mađarska gimnastičarka jevrejskog porekla, koja je preživela Holokaust, tokom karijere je osvojila deset olimpijskih medalja, pri čemu pet zlata, tri srebra i dve bronze.

Jedno zlato je osvojila u Helsinkiju 1952. godine, a četiri u Melburnu 1956. godine.

“Nisu značajne medalje, već iskustva koja su došla s njima”, rekla je Kelti, koja je rođena 9. januara 1921. dodavši sa smeškom da je obožavala gimnastiku jer je bilo moguće besplatno putovati.

Gimnastikom je počela da se bavi sa četiri godine, a sa 16 je osvojila prvu titulu mađarske prvakinje.

Keleti je preživela Drugi svetski rat koristeći lične dokumente jedne devojke iz katoličke porodice, radeći kao sluškinja na selu. Ratni vihor su joj preživeli majka i sestra, ali otac i ostala rodbina ubijeni su u koncentracionom logoru Aušvic.

Nakon rata vratila se gimnastici izborivši nastup na OI u Londonu 1948. godine, ali je ostala bez nastupa zbog povrede. Četiri godine kasnije, u Helsinkiju, je osvojila četiri medalje (zlato, srebro i dve bronze), a u Melburnu je osvojila još šest medalja (četiri zlata, dva srebra).

Za vreme OI u Melburnu sovjetske trupe su ušle u Mađarsku, a Keleti je odučila da se ne vrati u domovinu, već se preselila u Izrael. Pre nekoliko godina vratila se u Budimpeštu gde i danas živi.

Foto: STRINGER / AFP

Izvor: N1/Hina

Danas objavljeno

Sofija Vergara postaje kraljica kartela

Zeljka

Plejbojeva vila kao sektaški kult – Holi Medison: “Mislile smo da je Hef fin čovek”

Zeljka

Priroda, zelenilo i mir: Romantična njemačka Venecija

Zeljka

Ostavite komentar