Najstarija kći prvog američkog astronauta u svemiru krenula očevim stopama - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Najstarija kći prvog američkog astronauta u svemiru krenula očevim stopama

Najstarija kći Alana Sheparda, prvoga američkog astronauta u svemiru, u subotu je krenula očevim stopama, poletjevši u orbitu komercijalnom svemirskom turističkom raketom Jeffa Bezosa Blue Origin, 60 godina nakon slavnoga suborbitalnog NASA-ina leta njezina pokojnog oca.

Laura Shepard Churchley (74) bila je školarca kad je njezin otac, pilot Američke mornarice, prvi put letio u svemir. I sama je u subotu poletjela, zajedno s još šestoro putnika, u kabini letjelice New Shepard kompanije Blue Origin.

Lansirno mjesto rakete smješteno je nedaleko od grada Van Horna u zapadnome Teksasu.

Kapsula s posadom svemirskog broda kojim su putnici lansirani u svemir dizajnirana je tako da uspije dosegnuti visinu od 106 km prije ponovnog povratka na Zemlju.

Čitav bi let, od polijetanja do povratka na Zemlju trebao trajati nešto više od 10 minuta, a posada bi trebala osjetiti i nekoliko minuta bestežinskog stanja na samome vrhuncu suborbitalnog leta.

Bezosova letjelica ime je dobila upravo po Alanu Shepardu, koji se 1961. godine upisao u istoriju kao druga osoba u svijetu (nakon Gagarina) i prvi Amerikanac koji je poletio u svemir, tačnije u 15-minutni suborbitalni let kao jedan od NASA-inih astronauta.

Nakon uspješnog slijetanja u Atlantik Shepard je postao nacionalni junak, priređene su mu parade u Washingtonu, New Yorku i Los Angelesu, a primio ga je i tadašnji američki predsjednik John F. Kennedy. Deset godina kasnije Shepard je hodao po Mjesecu kao zapovjednik misije Apollo 14.

Churchley je jedna od dvoje počasnih putnika koji ne plaćaju putovanje Blue Originom, a drugi je Michael Strahan (50) umirovljena zvijezda Nacionalne nogometne lige, bivši igrač New York Giantsa, sportski analitičar i suvoditelj emisije “Dobro jutro Ameriko” koja se emitira na ABC-ju.

Pridružile su im se još četiri manje poznate osobe, redom vrlo bogati pojedinci, koje su izdvojile medijima nepoznatu, no vjerojatno pozamašnu svotu novca za svoja putnička mjesta.

Izvor: Nezavisne

Danas objavljeno

Samsung Galaxy S23 Ultra puka kopija prethodnika

Vanja A

Najbolji ekran među telefonima ima novi iPhone

Vanja A

Dve indie igre besplatne na Epic, retro strategija na GOG

Vanja A

Ostavite komentar