11. Jula 2021.

Najstarija kćerka holandske kraljice nije razmažena princeza

Big Portal

Buduća kraljica, nizozemska princeza Catharina-Amalia će naslijediti krunu svoga oca, a da je itekako djevojka sa stavom govori njen posljednji potez – odlučila je odreći se prava na godišnju naknadu u iznosu od dva miliona dolara.

Najstarija kćerka kralja Willema-Alexandera i kraljice Maxime poslala je rukom pisano pismo nizozemskom premijeru Marku Rutteu, obavještavajući ga kako je donijela odluku da odbije skoro dva miliona dolara, koliko iznosi njena godišnja naknada za princezu, i to sve dok ne preuzme kraljevske dužnosti.

VRAĆA 400 HILJADA DOLARA

– Napunit ću 18 godina 7. decembra i tada, po zakonu, nasljeđujem novac. Sve to mi stvara nelagodu ukoliko ne mogu dati nešto zauzvrat, posebno kada neki studenti prolaze kroz teške finansijske situacije, naročito u ovo doba pandemije Corona virusa – stoji u pismu koje su objavili nizozemski mediji, a u kojem je otkrila kako namjerava uzeti godinu pauze od studiranja, nakon čega će upisati dodiplomski studij.

Mlada princeza također je istakla kako će vratiti gotovo 400 hiljada dolara na koje je imala pravo tokom studentskog vremena, kao i da neće tražiti 1,6 miliona dolara troškova sve dok ne zasluži taj novac kao princeza od Orangea.

Ipak, njena odluka o vraćanju novca možda proizlazi iz činjenice da je njenoj porodici u posljednje vrijeme pala popularnost, jer su prošle godine putovali u Grčku usred pandemije. Nizozemska javnost bila je potpuno šokirana time pa je kraljevska porodica prekinula odmor i vratila se kući.

Princeza Amalija prošle je sedmice položila posljednje ispite u gimnaziji „Christelijk Gymnasium Sorghvliet“ u Haagu. Pridržavajući se nizozemske tradicije, to je obilježila podizanjem nacionalne zastave, a sve to snimljeno je u videu i objavljeno na društvenim mrežama kraljevske porodice. Kako je već otkrila, godinu pauze iskoristit će za putovanja i otkrivanje svijeta, što neće moći slobodno raditi kada jednom postane kraljica.

Buduća kraljica, čije je puno ime Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria rođena je 2003. godine u HMC Bronovo u Haagu i prvo je dijete princa Willem-Alexandera i princeze Máxime. Par ima još dvije kćerke, Alexiju i Arianu. Nakon javne najave njenog rođenja, ispaljen je 101 pucanj na četiri mjesta u Kraljevini Holandiji: Den Helder i Haag u Holandiji, Willemstad na Curacau i Oranjestad na Arubi.

KAKO JE PROGLAŠENA ZA ‘PLUS SIZE’ 

No, živjeti plemićki život nerijetko nosi svoje breme. Catharina-Amalia jedne je prilike nakon porodičnog fotografiranja naišla na izuzetno oštre komentare. Naime, kraljevska porodica je fotografije podijelila s javnosti, a one su ubrzo obišle svijet. Dok su se jedni divili prekrasnoj porodici, drugi su još jednom potvrdili kako živimo u društvu prepunom stereotipa i nerealnih ideala ljepote. Magazin „Caras“ objavio je fotografiju princeze na naslovnici španskog i portugalskog izdanja na kojoj tada 16-godišnja princeza pozira u društvu svoje majke, dodijelivši joj pridjev „plus size“.

– Maximina najstarija kćerka ponosno nosi svoj „plus size“ izgled – bio je naslov u magazinu, a kao da to nije bilo dovoljno, objavili su i tekst u kojem piše kako se nizozemska princeza odlično nosi s kritikama na račun izgleda uz pomoć svojih roditelja, koji su joj podrška.

Dobro je poznato kako se pod pojmom „plus size“ smatraju žene koje nose veće konfekcijske brojeve te čiji indeks tjelesne mase prelazi granicu normalnog. Ovaj bi naziv možda i bio primjeren da nije riječ o 16-godišnjoj djevojčici u razvoju koja, između ostalog, nema problem s težinom. Osim toga, čitanjem ovakvih i sličnih naslova tinejdžeri često imaju tendenciju stvoriti lošu sliku o svome tijelu, što može ozbiljno ugroziti njihovo samopouzdanje i mentalno zdravlje.

Azra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare