23. Aprila 2020.

Najsmrtonosniji u Evropi, virus mutirao u 30 različitih tipova

Big Portal

Istraživači su svoje otkriće objavili na platformi MedRxiv.org,a preneli italijanski mediji.

U toku istraživanja identifikovani su neki jači tipovi virusa koji su ličili na one koji su se proširili u Evropi, dok su slabiji tipovi koronavirusa slični onima koji kruže u delovima Sjedinjenih Država, poput države Vašington.

Kineski naučnici kažu da su njihovi rezultati prvi koji pokazuju da mutacije mogu uticati na težinu bolesti.

Paralelna istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazala su da su u se epidemiji u SAD širile dve različite grupe koronavirusa, tip A dominira zapadnom obalom, a tip B ima veću rasprostranjenost u Njujorku.

Stručnjaci navode da se epidemija tipa A proširila na Sjedinjene Države iz Kine, dok je epidemija tipa B, koja je pogodila Njujork, verovatno došla iz Evrope.

Naučnici veruju da SARS-CoV-2 neprestano mutira kako bi nadvladao otpornost imunološkog sistema u različitim populacijama.

Te su mutacije primećene i u nekoliko teško pogođenih evropskih zemalja, poput Italije i Španije, pre nego što su se proširile na Njujork.

Pri razvoju lekova i vakcina, što je hitno, mora se ipak voditi računa o uticaju ovih akumulacijskih mutacija, poručuju istraživači.

“Proučavanje ovih mutacija trebalo bi nam pomoći da shvatimo da li će nam trebati mnogo više oružja, odnosno više od vakcine za borbu protiv koronavirusa”, objasnio je genetičar Đuzepe Noveli, koji predvodi grupu istraživača na rimskom univerzitetu Tor Vergata.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare