28. Septembra 2022.

Najslađi jesenski doživljaj: Sočna torta od lješnjaka, krušaka i meda

Big Portal

Lješnjaci, kruške i med, jesenska kombinacija okusa s kojom ne možete pogriješiti. Pripremite jednostavnu tortu od ovih namirnica i uživajte u divnim, toplim okusima najšarenijeg godišnjeg doba. Lješnjaci i kruške izvrstan su spoj u samom biskvitu dok će glazura od meda i limuna dati završni dodir koji savršeno zaokružuje ovaj desert.

Sastojci:

6 kašika maslaca

100 g brašna

120 g mljevenih lješnjaka

1 kašikica praška za pecivo

1 kašikica kardamona

½ šoljice smeđeg šećera

2 jaja

100 ml jogurta

2 kašikice ekstrakta vanilije

2 kruške

2 kašike meda

2 kašike limunovog soka

Prstohvat soli

Priprema: U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, lješnjake, prašak za pecivo, sol i kardamom. U drugoj posudi miksajte jaja i šećer. Dodajte jogurt, ekstrakt vanilije pa istucite još malo. Maslac otopite i dodajte smjesi. Dodajte suhe sastojke mokrima i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. Prebacite u kalup za pečenje, posložite na ploške narezanu krušku po vrhu, pospite je šećerom i pecite oko pola sata na 180 stepeni. Za to vrijeme pomiješajte limunov sok i med. Kada je kolač gotov i malo se ohladio, premažite ga medom i limunovim sokom.

Izvor: miss7.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare