Najskuplji obrok u životu: Američki turista kažnjen sa 450 evra - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Najskuplji obrok u životu: Američki turista kažnjen sa 450 evra

Američki turista (55) je prilikom posete Rimu dobio kaznu od 450 evra, jer je jeo i pio dok je sedeo na ivici fontane.

Turista iz SAD-a nije ni sanjao da posetu večnom gradu neće pamtiti baš po najlepšim iskustvima.

Naime, kako pišu mediji, on je oko jedan sat ujutru sedeo na ivici fontane i jeo, a onda ga je zaustavila policija i kaznila zbog zakona o zaštiti spomenika koji su osmišljeni kako bi se održao pristojan izgled grada, piše CNN.

Fontanu je između 1588. i 1589. izgradio arhitekt i vajar Đakomo Dela Porta, a restaurirana je 1997. godine. Zaštićena je pravilima koja su prvi put uvedena 1970-ih kako bi se očuvale istorijske fontane, kipovi i drugi spomenici. Ažurirani zakoni sa fokusom na održavanje “ekološkog uređenja” grada su na snazi ​​od 2019.

Zaštita od prekomernog turizma?

Pravila, osim zabrane jela, uključuju i zabranu konzumiranja alkoholnih pića na ulici, organizaciju ture obilaska barova s alkoholnim pićima i kupanje u gradskim fontanama.

Lokalna policija je saopštila da je prošlog vikenda imala više od 300 slučajeva. Policijski službenici mogu da izdaju novčane kazne, pa čak i da zabrane ljudima pristup određenom području u periodu od 48 sati. Oni koji ponove prestupe, mogu da dobiju zabranu pristupa u trajanju do 60 dana.

Kada su uvedena ova pravila, gradsko veće je reklo da se ona “bave mnogim aspektima gradskog života, s posebnom pažnjom na poštovanje umetničke i kulturne baštine glavnog grada”.

Pravila su takođe u službi borbe s prekomernim turizmom, jer Rim ima problem prevelikog broja posetilaca. Pre pandemije koronavirusa, U Rim je svake godine stizalo oko 10 miliona turista.

Danas objavljeno

Danas i zvanično optužnica protiv Aleka Boldvina za ubistvo iz nehata: Suđenje prati cijeli svijet

Vanja A

Tom Kruz zarađuje više od 7000 dolara po izgovorenoj riječi!

Vanja A

Mačka džin: Ljudi se čude kada vide kolika je

Vanja A

Ostavite komentar